Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Filipstad

Fler TBC-smittade personer har hittats

"Vi har hittat enstaka smittade personer i den utökade spårningen"
2:33 min
Smittskyddsläkaren Ingemar Hallén på sitt kontor. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
Smittskyddsläkaren Ingemar Hallén. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio

Omkring 110 personer har testats sedan en elev i Filipstad insjuknade i TBC. Ett fall av aktiv TBC har hittats.

Ingemar Hallén, smittskyddsläkare vid Landstinget i Värmland, tror inte det blir aktuellt att utöka smittspårningen ytterligare, trots att fler smittade har hittats.

– Sannolikt inte, men vi är inte helt klara, säger han.

Det har gått en dryg månad sedan det upptäcktes att en elev i Filipstad blivit sjuk i TBC och att flera personer i elevens närhet också bar på sjukdomen. Landstinget har sedan dess arbetat med att försöka hitta alla som kan ha smittats och totalt har omkring 110 personer testats.

I den första smittspårningsomgången testades ett 50-tal personer i elevens närhet - personer som hade haft nära eller frekvent kontakt med eleven - och i den gruppen upptäcktes 13 smittade personer, berättar Ingemar Hallén, smittskyddsläkare vid Landstinget i Värmland. En av de personerna visade sjukdomssymptom.

– Det är en enda person som vi har hittat med aktiv tuberkulos, och det var i ett tidigt skede som nu är under behandling, säger Ingemar Hallén.

Bedömningen som vården gjort är att den här personen inte ska ha kunnat smitta någon annan, eftersom sjukdomen upptäckts så tidigt. För det är bara den som är sjuk som kan föra smittan vidare.

– De övriga är inte sjuka utan har bara konstaterats smittade.

Efter den första smittspårningsomgången av vad Hallén kallar den första ringen, så utvidgades spårningsarbetet till att omfatta personer som haft mindre kontakt med den sjuke eleven i en andra ring. I den andra omgången har ett 60-tal personer testats.

– Vi har hittat enstaka smittade personer i den utökade spårningen.

Men Ingemar Hallén tror inte att det blir aktuellt att utöka smittspårningen ytterligare, trots att nya fall av smittade personer har hittats.

– Sannolikt inte. Vi är inte helt klara med sammanställningen och analysen. Men en bit in i januari tror jag att vi kan komma med en sammanfattning till hur läget är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".