En varg som ligger på snö. Foto: Yvonne Åsell/TT.
Foto: Yvonne Åsell/TT.

Skyddsjakt på Munkforsvargen

Maria Falkevik: Det finns skäl för skyddsjakt nu
1:33 min

Länsstyrelsen har beslutat tillåta skyddsjakt på en varg i Munkforstrakten. Beslutet är en följd av att en sällskapshund blev överfallen av en varg.

– Vi har gjort bedömningen att det finns skäl för skyddsjakt nu. Vi hade en ansökan om det för några veckor sedan men avslog den. I och med att det nu kom ytterligare ett angrepp bedömmer vi nu att kriterierna för skyddsjakt är uppfyllda, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland.

Är ni säkra på vilken varg det handlar om?

– Vi är tämligen säkra på att det är Olsätersparet som var där även förra området

Det var några dagar sen som en hundägare i Munkforstrakten ta en promenad i skogen intill sitt hus. Då blev hans hund attackerad av en varg. Hundägaren sprang mot vargen med armarna utsträckta och skrek. Vargen släppte då sitt grepp om hunden,  som klarade sig med sårskador.

Vi har rapporterat om människor i området som är oroliga och inte vågar släppa ut sina barn. Behöver de vara oroliga under julhelgen?

– Nej. Det är inget konstigt att man ser hundar passera bebyggelse på dagtid. Det finns inget som gör att vi bedömmer att de här vargarna utgör någon risk för människor, säger Maria Falkevik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".