HG Storm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
HG Storm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Psykologen om "mancold" & nyårslöften

HG Storm: "Lägg löftena på en lagom nivå"
9:37 min

Radiopsykolog HG Storm har drabbats av en riktig mancold - men försöker ändå förklara vårt behov av nyårslöften och hur vi ska göra för att hålla dem.

En rejält förkyld radiopsykolog Storm gästade studion och spekulerade kring om mammornas omsorg om sina söner skapat fenomenet "mancold", alltså att förkylningen verkar slå hårdare mot män än kvinnor.

– Man måste ta ut symptomen så att någon reagerar. Har man fått positiv förstärkning av sin mamma så kommer man att fortsätta leta efter det, säger han, med viss självdistans.

Inför nyår är det många som vill göra bokslut och starta om.

– Det är väl bra att göra en årsredovisning; kärlek, livet. Vi vill ju bli bättre människor, det är en strävan i oss, säger HG Storm.

Att starta om är något som många vill göra när året byter namn. Men:

– Man kan aldrig gå ifrån sin skugga. När man byter relationen eller startar om så har man med sig själv in i nästa steg. Man föddes till det här livet och får stå ut med sig själv hela vägen.

Men varför ska man då försöka bli bättre?

- Stressnivån sjunker rejält när man accepterat vem man är. Acceptans är väldigt viktigt.

Hur ska man göra för att hålla sitt nyårslöfte?

- Man kan ombestämma sig. Du har nyårslöftet att börja träna fyra gånger i veckan. När det börjar kärva i februari kan du ändra till tre gånger. Och lägg löftena på lagom nivå, säger radiopsykolog HG Storm.

Som själv lovar att inte sluta snusa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".