Patrik Hellström är Moderaternas enda kandidat i Munkfors. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.
Patrik Hellström har lämnat sin kommunfullmäktigeplats i Munkfors, och Moderaternas stol står därmed tom. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio arkiv.

Många unga lokalpolitiker hoppar av

Patrik Hellström: "Jag var tvungen att välja karriären"
1:30 min

Nästan var tredje ung politiker i värmländska landstings- eller kommunfullmäktigen har hoppat av hittills under mandatperioden. En av dem är 26-årige Patrik Hellström, som satt på Moderaternas enda mandat i Munkfors men hoppade av i höstas.

– Jag blev erbjuden att prova ett nytt jobb, vilket innebar att jag var ute och reste väldigt mycket. Möjligheten till att engagera mig politiskt och vara aktiv blev kraftigt reducerad, i och med att jag inte hade tid. Då var jag tvungen att välja karriären, säger Patrik Hellström.

Av de totalt 677 personer som valdes in som ledamöter i landstings- och kommunfullmäktigen i Värmlands län 2014 har 96 personer, eller 14 procent, lämnat sina platser.

Men bland de som var 18 till 29 år när de valdes in är andelen avhoppare 32 procent. Det kan jämföras med bara nio procent bland dem som var 50 år eller äldre.

Statistiken bygger på uppgifter från Valmyndigheten.

Bland partierna har Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna högst andel avhopp, medan Centern har lägst.

Det finns också en tydlig trend i hela landet när det gäller kommun- och landstingspolitiken att andelen avhopp under pågående mandatperiod ökar. Enligt Statistiska centralbyrån är det framför allt personliga skäl som ligger bakom. Med det menas hälsa, arbets- och familjeförhållanden samt flytt från kommunen.

I fem fall har de värmländska avhoppen, och då handlar det om politiker i alla åldrar, lett till tomma stolar. Fyra av dem är sverigedemokratiska mandat, varav två i Storfors, ett i Filipstad och ett i Årjäng.

Den femte tomma stolen är just den som Patrik Hellström lämnade i Munkfors.

– Det är jättetråkigt. Det finns ju fler moderater i Munkfors, och det är lite tråkigt att det inte finns någon mer än jag som vill fylla upp den platsen. Det är synd.

Avhoppen uppdelat på ålder under mandatperioden (till december 2016):

18-29-åringar: 53 invalda, 17 avhopp, 32 procent.
30-49-åringar: 239 invalda, 46 avhopp, 19 procent.
50-64-åringar: 245 invalda, 22 avhopp, 9 procent.
65 år eller äldre: 140 invalda, 11 avhopp, 8 procent.

Källa: Valmyndigheten. Siffrorna gäller avhoppade personer och åldern vid tiden för valet, bland dem som valdes in som ledamöter i landstings- och kommunfullmäktigen i Värmlands län i valet 2014.

Avhoppen partivis under mandatperioden (till december 2016):

Moderaterna: 101 mandat, 20 avhopp, 19,8 procent.
Liberalerna: 33 mandat, 5 avhopp, 15,2 procent.
Centerpartiet: 87 mandat, 6 avhopp, 6,9 procent.
Kristdemokraterna: 22 mandat, 6 avhopp, 27,3 procent.
Socialdemokraterna: 270 mandat, 30 avhopp, 11,1 procent.
Vänsterpartiet: 41 mandat, 7 avhopp, 17,1 procent.
Miljöpartiet: 30 mandat, 4 avhopp, 13,3 procent.
Sverigedemokraterna: 65 mandat, 14 avhopp, 21,5 procent.
Övriga partier: 28 mandat, 4 avhopp, 14,3 procent.
Totalt Värmlands län: 677 mandat, 96 avhopp, 14,2 procent.

Källa: Valmyndigheten. Siffrorna gäller avhoppade personer bland dem som valdes in som ledamöter i landstings- och kommunfullmäktigen i Värmlands län vid valet 2014.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".