Bela Dragic och Anna Hansson är bägge gode män till lever på Herrgårdsskolan, de känner sig besvikna på Herrgårdsskolan i Säffle.
Bela Dragic och Anna Hansson är bägge gode män till lever på Herrgårdsskolan, de känner sig besvikna på Herrgårdsskolan i Säffle. Foto: Malin Björk P4 Värmland Sverigesradio

Herrgårdsskolan i Säffle struntar i utvecklingssamtal

Bela Dragic: "De har ett dåligt engagemang"
1:04 min

Under flera år har eleverna som går språkintroduktionsprogrammet på Herrgårdsgymnasiet i Säffle inte blivit erbjudna utvecklingssamtal.

Detta trots att skolan är enligt skollagen är skyldiga att varje termin erbjuda varje barn ett samtal om hur det går för dom. Trots stora påtryckningar under längre tid från elevernas gode män händer ingenting.

– Nej jag har inte fått det trots att jag bett om det, eller någon sorts samtal, berättar Bela Dragic som är god man till flera ensamkommande elever.

Hon berättar om rektorer som varken svarar i telefon eller på mail. Där kommunikationen mellan gode män och skolan inte fungerar alls. Bela känner sig orolig för barnen hon ansvarar för då hon möts av ett svalt engagemang från skolan.

– Jag vet inte om det är engagemanget det är fel på från skolans sida, att de kan göra så att barnen får bättre undervisning, säger Bela Dragic.

Suzanne Malmberg är rektor på skolan, hon ställer tveksamt upp på en intervju. Hon säger att skolan tagit emot väldigt många ensamkommande barn på kort tid och lärarreryteringen inte varit framgångsrik. När hon får frågan om varför eleverna i språkintroduktionsklassera inte fått utvecklingsamtal svarar hon så här.

– Jag kan inte uttala mig något enskilt ärende, säger Suzanne Malmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".