En fyrverkeripjäs exploderar mot en svart himmel.
Foto: Bertil Ericson Scanpix

Räddningstjänsen: Skippa fyrverkerierna!

Räddningschefen: "Leder till olyckor varje år"
1:21 min

Länets räddningstjänster uppmanar nu till att strunta i fyrverkerier vid det stundande nyårsfirandet. Förra årets firande resulterade i två stora bränder i Värmland.

– Det vi hoppas åstadkomma är just att vi ska skjuta mindre fyrverkerier. Om vi fortsätter att skjuta fyrverkerier som vi gör nu så kommer det varje år leda till olyckor och bränder, säger Mattias Larsson som är räddningschef i Arvika, Eda och Säffle.

Förra årets nyårsfirande resulterade i två stora bränder i länet, i Dahlinhuset i Arvika och Götetorpsskolan på Hammarö.

Mattias Larsson vill även höja ett varningens finger för de ljuslyktor som blivit populärt att sända upp i stället för fyrverkerier.

– Som räddningschef kan jag tänka att det är jätteviktigt att man har koll på vart den landar och det kan man inte rimligen ha. Då tycker jag att det är oansvarigt att skicka i väg något som brinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".