keolis färdtjänst sjukresor värmlandstrafik
Under jourtid i julhelgen har en del samtal till färdtjänsten aldrig kopplats vidare utan hamnat i en telefonkö. Foto: Annika Ström

Tekniskt fel bakom färdtjänstproblem på julafton

"Kunderna verkar ha hamnat i en telefonkö"
1:55 min

Det var inte bara Rigmor Frykholm som misslyckades med att nå färdtjänsten på julaftonskvällen. Ett tekniskt fel gjorde att samtalen till Keolis parkerades i en telefonkö. Nu ska händelsen utredas.

P4 Värmland har rapporterat om att den förbeställda färdtjänsttaxi som skulle ha hämtat Rigmor Frykholms son efter julfirandet aldrig dök upp, och att Rigmor dessutom aldrig kom fram på telefon.

Det visar sig nu att ett tekniskt fel gjorde att samtal på julaftonskvällen inte kopplades rätt.

– Under jourtid är det inte Värmlandstrafik utan trafikbolaget Kreolis som ansvarar för trafikledningen och samtal till oss ska automatiskt kopplas över till trafikbolaget. Istället verkar kunderna ha hamnat i en telefonkö, berättar Anders Wahlén, trafikchef på Värmlandstrafik.

Han känner till att ytterligare cirka tio kunder drabbades. Felet är anmält och utreds av Telia. På Värmlandstrafiks webbsida finns tillfälliga journummer som kunder kan använda till dess felet är avhjälpt.

Beklagar och utreder

Anders Wahlén beklagar också att den avtalade färdtjänstbilen inte dök upp över huvud taget:

- Det är ju fruktansvärt för kunden, särskilt på julafton! Jag har skickat det här ärendet vidare till Kreolis så vi får utreda vad som har hänt. Det är också viktigt att drabbade hör av sig så kommer vi att kompensera dem enligt våra gängse rutiner.

- Samtidigt vill jag säga att vi hade förberett oss noga eftersom julafton är vår största resedag med ungefär dubbelt så många bokningar som vanligt. Men på julaftonskvällen har det brustit i några fall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".