När allt fler medicinska sekreterare närmar sig pensionsåldern råder det inte brist på unga som vill ta över. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Att byta journalsystem har inneburit merarbete och kostnader för de privata vårdcentralerna som nu kräver ersättning. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.

Privata vårdcentraler vill ha kompensation

Vi tycker de privata ska få samma
0:43 min

De privata vårdcentralerna vill ha flera miljoner av landstinget för att de bytt till nya journalsystemet Cosmic. Landstinget föreslår att de bara ska få en del av pengarna.

Nu har alla vårdcentraler i Värmland infört det nya journalsystemet Cosmic. Sist ut var de privata och nu vill de ha kompensation för vad det kostat.

Lars Gohde, som är chef för vårdvalet, tycker att de privata ska få samma ersättning som de landstingsdrivna vårdcentralerna fått.

– Egenregin fick ersättning för kostnader i samband med införandet och vi kommer föreslå att de privata ska få ersättning för samma vårdperiod.

Tjänstemännens förslag är att landstinget ska betala 350 000 kronor per vårdcentral som kompensation för de administrativa merkostnader man fått i och med övergången. Det är sju privata vårdcentraler som är aktuella så summan blir 2,5 miljoner kronor.

I det krav från Praktikertjänst som skickades till landstinget i förra veckan så vill man dock ha mycket mer än 350 000 kronor per vårdcentral. Töcksfors vill till exempel ha 440 000 kronor och Svea i Säffle vill ha 530 000 kronor. Enligt Praktikertjänst har det även utlovats ersättning för utbildning av personal.

Det råder delade meningar om huruvida utbildning ska ersättas. Enligt projektledare Göran Karlström så har inte landstingets egna vårdcentraler fått ersättning för utbildningskostnader.
Beslut om hur det ska bli tar politikerna i landstingsstyrelsen i februari. Pengarna ska tas inom 2016 års budget.

De vårdcentraler som skickat in krav till vårdvalsenheten är som sagt Svea och Töcksfors men även Åttkanten i Karlstad, Vintergatan i Kristinehamn, Vålbergs VC och Avonova i Arvika. Filipstads nya VC har ännu inte kommit in med något krav.

Den åttonde och nyaste privata vårdcentralen Kasernhöjden har inte behövt byta system eftersom det hade det nya systemet från start.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".