små killar i soffa
1 av 4
Theo och Tino firar jul och har precis öppnat sina julpaket. Foto: Jiyan Behrozy
Killar runt bord
2 av 4
I 12:ans fritidslokaler har Jabbar Mohammadi (i rött) samlat sina vänner för julfirande. Foto: Jiyan Behrozy
Julbord
3 av 4
Jabbars julbord består av olika maträtter från olika länder. Foto: Jiyan Behrozy
ungdomar för Trygghet
4 av 4
Ungdomar för Trygghet håller öppet hus på UNO för ungdomar som inte firar jul hemma. Foto: Jiyan Behrozy

Fler än kristna firar jul

"Det går jättebra att kombinera olika högtider"
2:50 min

Julen är en högtid som för många människor av andra religioner kan vara jobbig att ta itu med. Lösningarna kan se olika ut. Några väljer till exempel att kombinera olika traditioner, eller att byta ut sina ursprungliga högtider.

Jabbar Mohammadi, fritidsledare inom Karlstads kommun växte upp med svenska föräldrar under hans tonår, och kunde därför göra högtiden till en tradition när han själv fick barn.

Varje år firar han jul tillsammans med släkten som kom till Sverige några år efter honom. I år hyrde han Tolvans fritidsgård och firade jul där tillsammans med vänner och släkt. Han tycker att det är viktigt att barnen inte känner sig utanför den svenska kulturen.

Awat Mohammadi vill att barnen ska få uppleva både den svenska traditionen och hemlandets religiösa högtider. Hon tycker även att båda religionernas högtider går bra att fira under året.

- Det går jättebra, tycker jag. Det man ska tänka på är att man ska mötas på mitten, så att inga kulturkrockar uppstår, säger Awat Mohammadi.

Bytte ljushögtid mot jul

Rani Thayaparan har firat jul tillsammans med sina två söner och make hemma på Våxnäs. Familjen är hinduer, men har valt att inte fira den stora ljushögtiden som är en av de två viktigaste högtiderna inom hinduismen. Hon har valt att ersätta den hinduiska ljushögtiden med den kristna julen för barnens skull.

– Vi har nästan glömt bort den, men religionen finns bakom oss ändå. Det är viktigt att tänka framåt istället.

UNO öppet för unga som inte firar jul

Ungdomar för trygghet är en del av Trygghetscenter i Karlstad, och under julafton har anställda i projektet jobbat på UNO och funnits till för ungdomar som av olika skäl inte firar jul. Dimen Moradian och Rebin Nawrossi har bjudit på fyllda baguetter och umgåtts med ett femtiotal unga killar och tjejer som besökt UNO under julafton.

Både Dimen Moradian och Rebin Nawrossi har muslimsk bakgrund, men deras familjer firar jul hemma. Dimen tycker att det är viktigare att finnas för ungdomarna som inte har någon att fira med, eller känner sig otrygga i hemmet under högtiden.

– För mig gör det verkligen ingenting att inte vara hemma och fira. Det är viktigare att vara med ungdomarna och ge dem trygghet, säger Dimen Moradian. Släkten samlas så ofta ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".