Selma Lagerlöf. SVT Bild.
Selma Lagerlöf fick tiotusentals läsarbrev - och hon var en ovanlig författare på så vis att hon svarade på många. Nu vill forskarna veta vad hon skrev. Foto: SVT Bild

Forskare efterlyser brev från Selma Lagerlöf

Forskare: Vi vänder oss särskilt till värmlänningarna
3:58 min

Har du ett brev från Selma Lagerlöf hemma?
Då vill litteraturforskarna ha din hjälp med att ta reda på hur hennes ovanliga relation med läsarna såg ut.

 - Vi vill ha brev som Selma Lagerlöf skrev till allmänheten, alltså vanliga människor, personer hon inte hade någon affärsmässig relation till eller var släkt med, säger Jenny Bergenmar.

Hon är docent i litteraturvenskap vid Göteborgs universitet och hon och en kollega har just fått en halv miljon kronor för att kunna fortsätta forska på Selma Lagerlöf och hennes relation med läsarna. Den var nämligen ovanligt nära.

- Hon hade en unik position. Hon lyckades både inom det folkliga och det högkulturella. Hon var en litterär celebritet som var mycket läst och som folk kände att de kunde vända sig till och skriva till.  

Hon fick över 40 000 brev under sin levnadstid. Det var allt från beundrarbrev till tiggarbrev. Och hon svarade på många.

- Drömscenariot vore att få in brev som verkligen har ett innehåll mer än just denna korta raden att hon talar om att hon skänker pengar eller vad det nu kan vara.

Det ska tilläggas att brev från Valborg Olander som hjälpte Selma Lagerlöf att svara på alla brev också är av intresse för forskningen.
Sedan finns mer än brev som är till hjälp att kunna forska och skildra Selma Lagerlöfs relation till allmänheten.

- Vi vill också ha annat material som teckningar som folk har gjort på motiv ur hennes verk och souvenirer. Alltså minnen av Selma Lagerlöf.

Det här sättet att be allmänheten om hjälp kallas medborgarforskning. Planen är att det ska bli en sajt om Selma Lagerlöf där brev och minnessaker finns samlat digitalt och där alla som vill kan ta del av det. Insamlingen startar egentligen först i höst men man kan redan nu fota av det man har och skicka in det till jenny.bergenmar@lir.gu.se 

Sedan tidigare så vet forskarna att allmänhetens intresse för Selma är stort. Projektet är en fortsättning på "Läsarnas Lagerlöf".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".