Sofia Fougstedt och Helen Jansson
Sofia Fougstedt och Helen Jansson utanför bygget vid Hallersruds gamla skola. Foto: Sara Strand

Hammarö kommun bygger förskola utan bygglov

Bygglovsansökan hade flera brister
1:32 min

Hammarö kommun bygger en tillfällig förskola vid Hallersruds gamla skola, trots att man saknar bygglov.

Sedan en tid tillbaka byggs en tillfällig förskola på gamla Hallersruds skola för att täcka behovet innan de nya förskolorna Lunna och Bärstad står klara. Men efter ett överklagande från boende i området har Länsstyrelsen upphävt det tillfälliga bygglovet. Bland annat på grund av att det saknas en utredning över om den tillfälliga förskola verkligen behövs.

– Hammarö kommun har inte utrett om behovet faktiskt finns för en tillfällig förskola. När vi bad Hammarö kommun om dokument på det fick vi i början egentligen inga svar. Och när vi får svar är det precis som Länsstyrelsen skriver i sitt beslut, mycket bristfälligt. Det gör att det inte känns rättssäkert, säger Sofia Fougstedt som är en av de boende som har överklagat bygglovet.

De boende ifrågasätter flera saker kring den tillfälliga förskolan, bland annat barnens säkerhet eftersom förskolan byggs vid smal väg där en hel del tyngre fordon åker.

De är också tveksamma till det bemötande man har fått från Hammarö kommun.

– Det har varit ganska hemlighetsfullt om man summerar. Jag upplever att Hammarö kommun inte har tagit vår uttryckliga oro, på flera plan, på allvar utan vi har blivit bortviftade, säger Helen Jansson, som menar att hon har mötts av en hel del arrogans från kommunen.

– Det har varit svårt att föra en ärlig dialog, säger hon.

Hammarö kommun har nu tre veckor på sig att överklaga Länsstyrelsens beslut. Under tiden fortsätter man bygga färdigt förskolan som planeras att invigas den 16 januari.

– Vi har inte tagit något beslut om vi ska överklaga det tillfälliga bygglovet. Men under den här tiden får man fortsätta bygga och idag har vi tagit ett beslut om att söka permanent bygglov för den nybyggnation som finns på gamla Hallersrudsskolan, säger Fredrik Jarälv, fastighetschef vid Hammarö kommun.

Enligt honom har beslutet inte hunnit få laga kraft ännu och man kan fortsätta bygga under de här tre veckorna som kommunen nu har på sig att överklaga. Medan Patrik Norling, enhetschef på Länsstyrelsen säger att det är olagligt att fortsätta bygga utan ett bygglov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".