ölburk och vinglas
Halvdruckna ölflaskor, ostädat och kiss i papperskorgarna, det mötte föräldrar och barn i Säffle HC när de kom till ishallen efter A-lagets julfest. Foto: Martina Holmberg/TT-arkiv.

Föräldrar fick städa spyor efter a-lagets fylleslag

Dan Lindahl: "Blev riktigt förbannade och äcklade"
3:42 min

En nerspydd kafeteria, urin i papperskorgarna och tomma och halvdruckna ölflaskor. Så såg det ut efter att ishockeyklubben Säffle HC:s a-lag haft julfest, när det morgonen efter skulle hållas cup för barn i ishallen.

Det var föräldrarna till Säffles lag för åttaåringar som möttes av resterna av fylleslaget, när de för ett par veckor sedan kom till ishallen för att förbereda för Tina Thörner cup.

Det var spyor på bord och stolar i kafeterian och även på toaletterna, och även kiss på golvet i kafeterian, berättar Dan Lindahl, tränare för åttaåringarna.

– Föräldrarna blev riktigt jävla förbannade och äcklade, eftersom vi hade blivit lovade att det skulle vara kliniskt rent efter a-laget. Vi ringde runt för att få tag på a-laget, men de flesta låg och sov. Sedan fick vi städa själva, och det tog väl två och en halv till tre timmar att städa allt, säger Dan Lindahl.

Det låter inte som ett särskilt trevligt jobb?

– Nej, det är väl aldrig trevligt att ta tag i spyor och sånt. Men det var vi tvungna att göra, för det skulle ju komma fyra, fem andra lag den morgonen.

Barnen behövde aldrig se förödelsen, eftersom de var i omklädningsrummet, enligt Dan Lindahl.

– Det var föräldrarna som öppnade kafeterian och som såg det. Vad jag vet har inget barn varit inne i kafeterian tidigt på morgonen eller på de allmänna toaletterna i ishallen.

Dan Lindahl berättar också att a-laget har bett om ursäkt.

– A-laget kom ner till en av våra träningar och bad om ursäkt. Och sedan lovade de att ställa upp och betala en turnering vi ska till i Sunne. Och föräldrarna som städade mest fick något från a-laget, säger Dan Lindahl.

Fredrik Olsson, vice ordförande och ungdomsansvarig i klubben, är bedrövad över det inträffade.

– Det är jättetråkigt att det har hänt. En grej som inte ska hända har hänt. Men vi får jobba vidare och ta hårda tag, så att det inte händer igen. Vi får vara tydliga med vad vi har för policy i klubben, att vi har lite alkoholregler att anpassa oss efter. Vi får gå ut med det tydligare, säger Fredrik Olsson.

Vad är det för regler?

– Ja, så länge man representerar klubbmärket Säffle HC ska man inte ha alkohol, varken i hallen eller i kroppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".