En kvinna som blir undersökt av tandläkare
Fem år till med gratis tandvård blir det för alla 19-åringar. Foto: ANDERS WIKLUND / TT.

Tandvård blir gratis för ungdomar

Vi säger upp frisktandvårdsavtalen
0:59 min

Denna vecka blir tandvård gratis för nästan 6 000 värmländska 20- och 21-åringar. Det innebär också att en mängd frisktandvårdsavtal sägs upp.

- Alla till och med 21 år kommer ha avgiftsfri tandvård. Först när man blir 24 kommer man behöva börja betala igen, säger Birgitta Haglund, tandvårdschef i Värmland.

Reformen träder i kraft 1 januari och berör närmare 6 000 värmländska 20- och 21-åringar. Statsbidragen som finansierar den ligger på 8 miljoner kronor per år för Värmland.

Stegvis kommer fler åldersgrupper omfattas. Nästa år blir det 22-åringarna och året därpå 23-åringarna.

De som idag är 19 år och yngre kommer alltså inte behöva betala för sin tandvård förrän de är 24 år.

Folktandvården i Värmland har tidigare lyckats bra med sin satsning på att få ungdomar att teckna friskvårdsavtal. Dessa blir nu onödiga för de åldersgrupper som omfattas av den nya reformen.

- Vi kommer säga upp de avtalen.

De som omfattas av friskvårdsavtalet kommer att få brev med information. De som omfattas av den nya reformen behöver inte göra någonting. Man blir kallad som vanligt av sin tandläkarmottagning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".