Fyrverkeri mot en svart himmel
Nyårsfyrverkeri trivs bäst mot en klar himmel. Foto: Nesvold, Jon Olav

Fyrverkerihandlare ogillar räddningstjänstens uppmaningar

Carl Danielsson: "Jag är förvånad att man gör en bransch till syndabock"
0:50 min

Använd inte fyrverkerier vid nyårsfirandet, uppmanar Värmlands räddningstjänster i år. Men fyrverkerihandlaren Carl Danielsson tycker inte att det är tjänstemannens sak att uppmana värmlänningarna i den här frågan.

Carl Danielsson, som säljer fyrverkeripjäser, tycker att det är konstigt att räddningstjänster gör en bransch till syndabock och ansvarig för bränder och personskador. Han ifrågasätter vilket mandat man har för att använda skattepengar för att ändra människors åsikter.

– De har ingen fakta eller statistik i ryggen, jag skulle väldigt gärna vilja veta vilket mandat man har att göra det här, säger han. 

Det är främst kunderna som visar sitt stöd, menar Carl Danielsson.

– Det kanske inte är så mycket stöd från branschen, men den är ganska liten och en kort säsong. Kunderna tycker det är konstigt, de undrar om man får skjuta fyrverkerier eller om lagen har ändrats, säger han.

Är det er sak att styra konsumtionen, Mattias Larsson på räddningstjänsten i Arvika?

– Den kommunala räddningstjänsten har ett uppdrag att förebygga bränder. Vi ser att fyrverkerier ställer till med bränder och skadar sig människor varje år. Förra året hade vi stora bränder där bostadshus och en skola brann. Utifrån det är det räddningstjänsten ansvar att lyfta fråga och det har vi gjort i år, säger Mattias Larsson.

Men förstår du Carl Danielssons argument?

- Ja, absolut. Men för mig är det inte en fråga om mandat. För mig är det ett krav för räddningstjänsten att vi ska lyfta frågor som ser vi ser skapar stora skador i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".