Anna-Lena Vikström, sierska. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Anna-Lena Vikström, sierska, spår ett ljust 2017. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Sierskan spår medalj och gröna skogar 2017

Anna-Lena Vikström: "Det blir mer fart"
3:39 min

Blir det någon vinter till Svenska rallyt? Någon sommar till sommaren? Något guld till FBK och Sofie Skoog? Sierskan Anna-Lena Vikström spår 2017.

När sierskan Anna-Lena Vikström från Karlstad försöker förutspå framtiden så gör hon det genom att känna in olika frågeställningar - och i bästa fall ser hon olika bilder framför sig. Sedan gäller det att tolka dem rätt. Vädret har hon inte lyckats särskilt väl med de senaste två åren, men hon har gott hopp om vinterväderförutspåelsen i år:

– Jag såg i alla fall rimfrost och sol. Fruset i backen blir det, säger Anna-Lena Vikström.

Sommarvädret kan bli varmare än förra året, men väderbilderna överskuggades av helt andra bilder.

– Just det här året känns det som att det kommer bli en stor förändring när det gäller miljöarbetet. Jag såg en ny uppfinning, säger hon.

Att Donald Trump, som i vissa led ses som klimatskeptiker, kommer till makten i USA tror hon inte kommer att påverka klimatet negativt.

– Jag tror att det är det som pådriver att saker går snabbare i miljöarbetet, säger hon.

FBK tar inte SM-guld, spår Anna-Lena, men för höjdhopparen Sofie Skoog kommer det gå bättre:

– Jag hade aldrig hört talas om henne - men då tog jag fram en bild på henne. Och så kände jag efter vilka fick jag en bild av en internationell tävling och då hade hon fått medalj.

Dåliga nyheter i form av ett hus som rasar i en stad av skyskrapor har hon också sett. Det kan vara en terrorattack men lika gärna en jordbävning, konstaterar hon.

Men sammantaget tycker hon att 2017 ser ljusare ut.

– Det blir mer fart. Känslan hos människor blir handlingskraft, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".