Bilar. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Rekordförsäljning av bilar året som gick

1:22 min

Bilförsäljningen slår återigen nya rekord, med konjunkturen på väg uppåt. I Värmland har nybilsregistreringen ökat med nio procent och drygt tio för hela landet och det vanligaste sättet är att finansiera bilköpet med ett lån.

Anna Hult jurist på konsumentverket:

– Det är viktigt att det är en kontantinsats om 20 procent, för bilen minskar i värde direkt den körs ut ur bilhallen.

Amorteringen av lånet är förstås viktig eftersom värdeminskningen på bilen fortsätter. Men att jämföra olika lånemöjligheter innan lånet tas är väl värt att göra. Den " effektiva räntan" är det som då ska jämföras eftersom det i begreppet ingår alla avgifter, räntor och kostnader som finns i samband med lånet, berättar Anna Hult.

– Fråga alltid villka kostnader som kan tillkomma när ett billån tas, säger Anna Hult. Det kan finnas uppläggningsavgifter och aviavgifter som kan undvikas.

Christian Walfridsson är vd för Helmia bil i Karlstad och han känner igen sig i försäljningsstatistiken:

– 2016 har varit ett rekordår och ett väldigt bra år för oss på Helmia.

Lite drygt 9000 bilar har nyregistrerats i Värmland under året som gick, vilket är en nio procentig ökning från  2015 som också var ett rekordår enligt statistik från branchorganisationen Bil Sweden.

– De flesta finansierar bilköpet med ett lån, säger Christian Walfridsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista