Jägare går i snön. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Idag startar vargjakten i Värmland. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio. Arkivbild.

Nu startar vargjakten i Värmland

"Vi tror oss veta var vi har en varg just nu"
1:19 min

Klockan 10:30 samlas ett 30-tal jägare i Brattforsreviret. Den snö som fallit gör det nu möjligt att inleda licensjakten på varg.

– Vi tror oss veta var vi har en varg just nu. Då bestämde vi att vi provar där, säger Jan-Olov Ragnarsson är jaktledare i Brattforsreviret.

Hur många jägare som ansluter är osäkert.

– Det är svårt att säga. Det är vardag idag och många jobbar ju så det är ju de som är lediga som kan komma. Vi vet hur många det blir vid 10:30, säger Jan-Olov Ragnarsson. 

När jägarna samlas idag får de ta del av ett PM som rör regler och bestämmelser för dagens jakt och sen får de skriva på samma papper.

– Lokala jaktledare placerar sen ut dem på passen och sen går vi in med hundar där vi hittat spår, säger Jan-Olov Ragnarsson.

Licensjakten kommer att äga rum under perioden den 2 januari 2017 – 15 februari 2017. I Värmland gäller beslutet sex vargar. Dessutom får sex vargar i ett område runt gränsen mellan Värmland och Örebro län skjutas. I Dalarna och Gävleborg handlar det om totalt 12 vargar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".