En varg med skabb, magen saknar päls. Foto: Länsstyrelsen i Värmland.
Magen, stor del av benen och del av svansen på den skjutna vargen var hårlösa. Foto: Länsstyrelsen i Värmland.

Skabbvarg skjuten i Brattforsreviret

"Var så sjuk att den inte skulle klara sig"
1:01 min

I samband med den pågående vargjakten i Brattfors har en skabbangripen varg skjutits. Polisen fick information om den fällda vargen strax före 13:00.

– Vi fick ganska nyligen in en rapport om att det har skjutits en varg. De har skjutit den av djurskyddsskäl eftersom den var drabbad av skabb, säger David Höök som är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

Vargen kommer nu att skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion. Enligt Länsstyrelsens inspektör rör det sig som en hane på 30 kg, sannolikt en ungvarg. Magen, en stor del av benen och en del av svansen saknade hår.

Kommer det här på något sätt att påverka licensjakten?

– Nej, det behöver det inte göra. En varg som skjuts på grund av djurskyddsskäl behöver inte omfattas av tilldelningsbeslutet. Men målet med beslutet är ju att få bort hela familjegruppen i Brattforsreviret och när det är gjort så avslutas ju vargjakten.

Licensjakten pågår fram till och med den 15 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".