Utbildningsledarna Carina Larsson och Eva Vilhelmsson.
Utbildningsledarna Carina Larsson och Eva Vilhelmsson. Foto: Annica Buvik/Sveriges Radio

Komet stöttar föräldrar på Hammarö

Carina Larsson: "Jag tror att det beror på att det är ganska konkret"
1:09 min

Hur ska man som förälder bli bättre på att kommunicera med sitt barn? Hur undviker man bråk och konflikter? På Hammarö finns en gratis föräldrautbildning för just det här som heter Komet.

Komet är ett föräldrautbildningsprogram som handlar om att förbättra kommunikationen mellan föräldrar och barn. Det är utvecklat i Sverige av svenska psykologer och är mycket populär.

– Jag tror att det beror på att det är ganska konkret, det är ju en utbildning där föräldrarna får saker med sig hem som de ska prova att göra, säger en av utbildningsledarna Carina Larsson.

Utbildningen sker i grupp tillsammans med andra föräldrar och man träffas en gång i veckan under elva veckor, tio gånger i grupp och en gång enskilt.

Vid varje träff får föräldrarna lära sig nya färdigheter och verktyg och föräldrarna får konkreta förslag och övningar med sig hem att öva på under veckan.

Målet i Komet är att lära ut verktyg som leder till mindre bråk och konflikter hemma och som på sikt leder till en bättre relation mellan den vuxne och barnet.

– En av de stora grejerna i det här är något som heter en gemensam stund. Det handlar om positiv samvaro med barnen. Inte bara då att leka eller att åka på stora utflykter utan det handlar väldigt mycket om att jag har en kort stund varje dag fokuserat på mitt barn. Jag är då följsam och inte styrande och just det här hjälper mycket mer än man kan tro, säger Carina Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".