Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karlstad vill prata "skräpytor" med Kjell A. Nordström

Publicerat onsdag 25 januari 2017 kl 10.10
Per-Samuel Nisser: "Vill ha samtal med honom, gärna offentligt"
(3:50 min)
Utsiktbild från Dammshöjden. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
En skräpyta? Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

När ekonomen Kjell A. Nordström framtidsspanade nyligen benämnde han län som Värmland som kommande "skräpytor". Det tog naturligtvis hus i helsike och Karlstads kommun vill nu ha ett besök av herr Nordström.

– Först när jag hörde det här så tänkte jag att det är så korkat, så det behöver jag inte kommentera. Men sedan tänkte jag en gång till. Den där killen är ju opinionsbildare, och en del lyssnar kanske och påverkas, så här får vi nog tycka till som förtroendevalda, säger Karlstads kommunstyrelseordförande Per-Samuel Nisser (M) till P4 Värmland.

Det var på Nordic Business Forum Sweden förra veckan som ekonomen Kjell A. Nordström lade fram sin vision av hur Sverige kommer att utvecklas. Nordström skrädde inte orden när han försökte förklara vilken effekt urbaniseringen kommer att ha haft vid år 2050.

Enligt Kjell A. Nordström kommer Storstockholm att växa enormt. Han spår att befolkningen där kommer att uppgå till fem miljoner om drygt 30 år. Övriga delar av landet kommer till stor del att vara ödelagt ekonomiskt. Det är där han nämner Värmland som ett exempel.

Nu bjuds ekonomen in till Karlstad av Karlstads kommun. Inbjudan har formulerats av Per-Samuel Nisser:

– De uttalanden och åsikter som framförts av Kjell A Nordström i samband med Nordic Business Forum om hur framtiden ter sig i världen och Sverige är provocerande – och det är förmodligen avsikten. Man kan säkert med statistik och dystra scenarier visa att alla människor om ett par årtionden kommer bo i några få storstäder och att resten av landet blivit "skräpytor" och ödebygd, står det att läsa i inbjudan.

Per-Samuel Nisser menar att Kjell A. Nordströms resonemang har sina brister:

– Det Kjell A. Nordström missar i sitt resonemang är att det är människor av kött och blod och med egna viljor som formar framtiden. Många och allt fler kommer säkert bo i storstadsområden, men inte alla.

Exakt vad Per-Samuel Nisser ska visa Nordström, om han kommer, är ännu oklart.

– Det får vi återkomma till. Vår tanke var att ha ett samtal med honom, gärna offentligt. Kanske här på radion eller mitt på torget eller någonstans i Värmland, för att ha ett öppet och ärligt samtal som kan leda åt rätt håll, säger Per-Samuel Nisser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".