En lagbok och en domarklubba
1 av 2
I juni kommer fallet med kvinnan som haft sex med en minderårig pojke avgöras i tingsrätten. Kvinnan medger att de haft sex men nekar till brott. Foto: Henrik Montgomery/TT.
skyltar och öppen ytterdörr till tingsrätten i karlstad
2 av 2
Den 8 mars kommer fallet med kvinnan som haft sex med en minderårig pojke avgöras i tingsrätten. Kvinnan medger att de haft sex men nekar till brott. Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Kvinna åtalad för våldtäkt mot 14-åring

2:20 min

(Uppdaterad 31 mars) En värmländsk kvinna som tog emot ensamkommande ungdomar i sitt hem har åtalats för våldtäkt mot en 14-årig pojke. 
Enligt advokaten finns dock uppgifter som talar för att pojken var äldre.

- Det handlar om en våldtäkt utifrån målsägandes ålder. Det påstås alltså inget om våld. Pojkens ålder är utredd så jag anser att det går att styrka att han var 14 vid tillfället, säger åklagare Ludmila Pronko vid åklagarkammaren i Karlstad.  

Kvinnans advokat Lena Rebane Greenfeld är av motsatt uppfattning.

- Min klient uppfattade att han inte hade en olaglig ålder och alltså var över 15 år. Och vi har också fått uppgifter om att han har angett en annan ny ålder. 

Advokaten menar att den nya ålder som pojken uppgett stärker hennes klients berättelse. 

Det var i somras som kvinnan och pojken hade en sexuell relation i kvinnans hem. 

- De lärde känna varandra eftersom kvinnan fungerade som fosterfamilj för flera andra barn och han var vän till en av de pojkarna i familjen och lärde känna kvinnan genom det, säger åklagaren Ludmila Pronko.

Den pojke som misstänks vara utsatt för övergrepp är alltså inte en av de pojkar som kvinnan hade boende i sin familj.
Enligt åklagaren är pojken inte ensamkommande utan bor i Sverige med sin egen familj. Åklagaren menar också att den åtalade kvinnan är ungefär dubbelt så gammal som pojken. 

Finns det nån misstanke om att hon utnyttjat sin position på något vis?

- Det är inte en jämställd relation. Det är därför brottet i sig finns - våldtäkt mot barn under 15 år. Man menar kanske att det inte är ett jämlikt förhållande och att det är skyddsvärt att skydda barn under 15 år. 

Polisanmälan gjordes av socialtjänsten i somras. Flera personer utöver målsägande och den tilltalade är hörda.

- Den misstänkta tog kontakt med socialtjänsten och berättade om händelsen och medger den sexuella handlingen men i övrigt förnekar hon brott. Hon kommer med vissa invändningar och menar att detta inte ska betraktas som ett brott. 

Vet du hur pojken mår?

- Det vill jag inte uttala mig om. Mina kontakter med målsägande var begränsade och jag har inte någon aktuell kännedom om det nu.

Åtalet kom i november och rättegången var först utsatt till i mars.

Uppdatering 31 mars: Efter att den åtalade lämnat nya uppgifter och nya förhör gjorts så har rättegången skjutits upp till i juni.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista