Efter uppropet i sociala medier kontaktades Nina Stanizewski av många som ville skänka kläder och filtar till de nyfödda barnen.
Efter uppropet i sociala medier kontaktades Nina Stanizewski av många som ville skänka kläder och filtar till de nyfödda barnen. Foto: Jenny Tibblin/P4 Värmland

Brist på kläder till nyfödda

"Vi får regelbundet hit familjer utan kläder till sina barn"
0:58 min

Med anledning av bristen på BB i Karlstad så gjorde barnmorskan Nina Stanizewski en efterlysning som har fått stor spridning i sociala medier.

Nina Stanizewski jobbar på BB på centralsjukhuset i Karlstad och hon berättar vad det är som fattas. 

– Framförallt byxor, bodys, strumpor och mössor i små storlekar. Bebisarna kommer hit när de är nyfödda och stannar oftast bara några dagar så det är då de behöver små kläder. Även ytterkläder, en del har inte det heller, berättar hon. 

Nina Stanizewski berättar att bristen på kläder är ett återkommande problem. 

– Vi får regelbundet hit familjer som inte har kläder att sätta på sina nyfödda barn när de ska åka hem så det är klart ett problem, berättar hon.

Tidigare har bristen på barnkläder lösts på ett annat sätt. 

– Vi i personalen har letat igenom våra källare och tagit med det vi har hemma, men nu är de förråden uttömda, berättar Nina Stanizewski. 

Framförallt är det nyanlända familjer som behöver hjälp med kläder. 

– Ibland kommer de till Sverige bara några dagar innan de kommer in och föder barn och då har de inte hunnit eller haft råd att köpa kläder, berättar Nina Stanizewski. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".