Norska terrordåd fick Eva att forska om Flashback

3:09 min

Nätforumet Flashback är en av Sveriges mest välbesökta och omdebatterade sajter. Eva Kingsepp på Karlstads universitet forskar om vilken nyhetsförmedlande funktion Flashback har, och vilken bild dagspressen ger.

Det var efter terrordåden i Norge 2011 som Eva Kingsepp, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap, blev intresserad av att forska om sajten.

– Flashback har ett rykte att "när det har hänt någonting, då går man till Flashback", och hittar saker där långt innan man hittar det i traditionella medier. Och mycket riktigt, mindre än åtta timmar efter första posten om händelserna i Oslo och på Utöya fanns allt på Flashback. Det var Breiviks namn och hemadress, och konto på World of warcraft och i sociala medier, säger Eva Kingsepp.

Men blandningen på Flashback är stor, konstaterar hon.

– Det går inte att dra Flashback över en kam. Och om man tittar på traditionella medier, så verkar det vara en minoritet som lyfter fram Flashback som det här fruktansvärda, den bruna sörjan.

Så det har ändrats?

– Jag kan inte säga om det har ändrats eller ej. Jag har gjort en översyn av vad svensk dagspress skrev om Flashback under hela 2015, och hade förväntat mig att det skulle vara droger, pedofili, nazism... Nu är jag mitt uppe i studien och kan inte säga så mycket, men definitivt finns det en annan sida som är mer sansad.