Värmlänningar i världens längsta hockeymatch

3:17 min

Det blev världsrekord när kvartsfinalmatchen mellan Storhamar och Sparta Sarpsborg i Norges högstaliga aldrig ville ta slut.

I den elfte perioden, åtta och en halv timme efter det att matchen startade, stod slutligen Storhamar som segrare - i den längsta matchen i ishockeyns historia hittills.

Spelarna var helt slut och många av fansen hade gått hem när avgörandet kom efter 217 minuter och 13 sekunders speltid.

Joakim Jensen blev matchhjälte när han satte 2-1-målet till allas lättnad.

Med skottstatistiken 95-94 till Storhamar blev målvakterna utsedda till matchens bästa spelare.

Segern innebär att Storhamar har vunnit tre matcher mot Spartas två i kvartsfinalserien som avgörs i bästa av sju matcher.

Totalt fick även tre värmlänningar vara med om rekordmatchen: Erik de la Rose i Storhamar, Simon Fredriksson och Joachim Nermark i Sparta Sarpsborg – ett Sarpsborg som tränas av förre Bik Karlskoga-coachen Lenny Eriksson.

– Vi hade redan haft fyra tuffa drabbningar. Vi hade dessutom hade vi sex man borta så vi hade bara tre kedjor, berättar Lenny Eriksson till P4 Värmland och fortätter.

– De två-tre första övertidsperioderna var det spännande. När det började ticka fram mot sjätte övertidsperioden tog maten och kaffet slut och spelarna hade kramp. Då började man fundera. Det här kommer att bli svåröverträffat.

Hur mådde spelarna?

– De mådde ju inte bra.

Hur var stämningen på läktarna?

– Det var väl som i omklädningsrummet i pauserna - stendött. De låg och halvsov på läktarna. När väl musiken pumpade igång igen då var det bara på´t igen. Det blir surrealistsikt. Man har ju fullt upp själv med att hålla sig vaken, säger Lenny Eriksson.

Det tidigare matachrekordet var 81 år gammalt. Då Detroit och Montreal spelade i 176 minuter och 30 sekunder 1936.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista