Många viltstängsel är i dåligt skick

2:19 min

En stor del av landets viltstängsel är i behov av renovering. Enligt Trafikverket behövs en investering på sex miljarder för att få ordning på stängslen och minska viltolyckorna.

Anders Sjölund, nationell samordnare för landskap på Trafikverket, är bekymrad över läget.

 – Ja, definitivt, vi har haft en ständig ökning av viltolyckorna och det behöver vi bryta. Det är ingen önskvärd situation att vi har så många viltolyckor, säger Anders Sjölund.

Förra året inträffade drygt 58 000 viltolyckor i Sverige. Och trots att Trafikverkets ambition är att halvera dem så finns det enligt Anders Sjölund prognoser som visar att viltolyckorna kommer fördubblas till 2040 om utvecklingen fortsätter som idag.

Ett sätt att minska viltolyckor är att sätta upp viltstängsel och i dagsläget har knappt 500 mil av det svenska vägnätet stängsel. Problemet är att en stor del av dem är eller börjar bli gamla.

– Rent underhållsmässigt är stängslen något vi inte prioriterat och haft någon plan för. Det har varit så mycket annat akut under lång tid, säger Anders Sjölund.

Men att bara bygga mer stängsel räcker inte. Idag inträffar hälften av alla viltolyckor på 7-8 procent av vägarna. Därför krävs också fler passager, så att djuren erbjuds andra vägar.

Och nu har Trafikverket lämnat in ett underlag till regeringen med en plan över hur stängslen ska åtgärderna så att olyckorna minskar.

Kostnaden på åtgärdsplanen beräknas till sex miljarder under en tioårsperiod. Och Anders Sjölund tror att regeringen kommer att säga ja till mer pengar.

- Ja, det är en fråga som jag gissar att de tar på allvar. vilkolyckorna kostar fem miljarder om året så det vore en lönsam inverstering, säger Anders Sjölund.

I Värmland finns cirka 14 mil viltstängsel. Enligt Henrik Håkansson, områdesansvarig för Karlstadsområdet är kvaliteten skiftande. Underhållet sker löpande.

Och trafikanterna kommer i framtiden att märka av flera nyheter på området. Ett exempel är ombyggnaden av E18 väster om Karlstad, där en faunapassage håller på att byggas.

– Det är helt enkelt en bro för djuren. Men även ett viltutsprång  för djur som råkat irra sig in på vägen kommer att finnas, vilket innebär att de kommer ut från vägen men inte in, berättar Henrik Håkansson.

Men det finns fler värmländska nyheter i arbetet med att minska viltolyckorna. På E45 planeras för elektroniska skyltar som aktivt varnar när det är vilt i närheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista