Tandläkare Ziad Affi från Syrien, klinikchef Linda Back, Evgeny Molodtsov tandläkare från Ryssland och tandvårdschef Birgitta Haglund.
Tandläkare Ziad Affi från Syrien, klinikchef Linda Back, Evgeny Molodtsov tandläkare från Ryssland och tandvårdschef Birgitta Haglund. Foto: Roy Malmborg.

Utländska tandläkare ska lockas till Värmland med ny utbildning

Tandvårdschef: " Vi kan anställa 5-6 stycken idag "
1:15 min

Ett nytt samarbete mellan Tandläkarhögskolan i Göteborg och Folktandvården i Värmland ska locka fler tandläkare till länet. Det är bland annat välutbildade tandläkare från Syrien som ska praktisera för att få en svensk tandläkarlegitimation.

Linda Back är chef på Norrstrandskliniken:

 – Båda tandläkarna Evgeny och Ziad är mycket ambitiösa och vill verkligen lära sig den svenska modellen.

Det är klinikerna i Arvika , Fililpstad och Karlstad som tar emot 2 tandläkare vardera. På Norrstrandskliniken har Evgeny Molodtsov från Ryssland och Ziad Affi från Syrien gjort sin första praktikvecka av 15.

– Jag har arbetat som tandläkare i mer än tio år och inom alla områden. Kirurgi, odontologi, allmäntandläkare med mera, säger Ziad Affi.

Tandvårdschef Birgitta Haglund gläds åt samarbetet med Tandläkarhögskolan i Göteborg:

– För oss är det viktigt att vi har kontakt med våra lärosäten. Och vi behöver tandläkare. För tillfället skulle vi kunna anställa 5-6 stycken.

Evgeny Molodtsov kommer från Ryssland:

– Den svenska modellen är jättebra och särskilt att alla barn får fri tandvård. 

Tandläkare som kommer till Sverige och vill arbeta måste ha en svensk legitimation.

Kommer man från ett EU land är det en formalitet att söka den från Socialstyrelsen. Men kommer man från ett utomeuropeiskt land måste man antingen gå en kompletterande utbildning för tandläkare med utomeuropeisk legitimation "KUT "utbildning eller göra kunskapsprov som bedöms av socialstyrelsen och sedan 6 månaders praktik på en tandvårdsklinik som socialstyrelsen godkänt.

KUT finns på tandläkarhögskolorna i Göteborg och Stockholm. Utbildningen är ett år och kombineras med en teoretisk del och en praktisk del. Under den teoretiska delen går man igenom alla delar inom tandvård. Man säkerställer att det finns teoretiska kunskaper och går även igenom praktiska moment och material.

Därefter gör man praktik på en tandvårdsklinik i 15 veckor och efter godkänt resultat får man svensk legitimation. Det är många fler som söker utbildningen än vad man tar in. För att komma in behöver man ha en viss nivå på sina kunskaper i svenska och godkänd tandläkarexamen. Intaget sker genom intervjuer där man bland annat bedömer förmågan att prata och skriva svenska.

Utbildningen är ett år och innehåller både teori och praktik som ska säkerställa att den rätta kompetensen finns för svenska tandläkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".