Firar sin födelsedag med insamling till Sydsudan

1:31 min

FN har larmat om att världen står inför den värsta svältkatastrofen sen andra världskriget. Ett av de drabbade länderna är Sydsudan där Röda korsets regionråd för Värmland/Örebro har jobbat.

Gunnar Ström, fyller jämnt i veckan. Men han har helt avsagt sig alla presenter. Istället har han dragit igång insamlingen "glöm inte Sydsudan".

- I min ålder är man inte på jakt efter nya presenter utan jag har gått och känt väldigt starkt för mina vänner därnere som jobbar och står i, säger Gunnar Ström.

Det var år 2011 som han jobbade i den då nybildade nationen, efter självständigheten från Sudan.

- Vi har ett internationellt kontor där som är en samlingspunkt för de olika Röda korsföreningar runt om i världen som vill stötta det här landet, och min uppgift i kontoret var att hålla ihop det här gänget, berättar Gunnar Ström.

Det är en svår torka och missväxt i Afrika och den arabiska halvön som gör att miljontals människor riskerar svält. Läget är akut och enligt FN handlar det om 20 miljoner människor i Jemen, Nigeria, Somalia och Sydsudan som drabbas av hungersnöden. Men utgångsläget för Sydsudan var dåligt redan från början.

- Det är obeskrivligt fattigt. Ungefär åtta av tio människor där lever av jordbruk, påpekar Gunnar Ström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista