Arbetspraktik ska hjälpa nyanlända få vårdjobb

0:47 min

Det behövs en massa personal till vård- och omsorgsyrken i Värmland. Inför sommaren har det redan kommit in 1 500 sommarvikariat till Arbetsförmedlingen. Samtidigt går många nyanlända arbetslösa.

Det är bland nyanlända och andra arbetslösa som den lediga arbetskraften finns. Behovet av personal inom vård och omsorg är stort och inför sommaren och det finns en oro hur bemanningen ska lösas.

Samtidigt fanns det cirka 150 nyanlända arbetslösa i länet, med utbildning inom hälso- och sjukvård. De kan utgöra en del av den resurs som kommuner och landsting behöver. Även om dessa personer som kommit till Sverige inte omedelbart kan utföra kvalificerade arbetsuppgifter kan de underlätta mycket för ordinarie personal. Samtidigt får de en inblick i svensk vård och omsorg.

– I Filipstad har man ett beslut på att nyanlända ska få arbetspraktisera inom kommunen, säger Annicka Carlsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Filipstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista