Skärmdump från CUF:s Twitter
1 av 2
CUF beskriver PR-kampanjen på Twitter. Foto: Skärmdump
Philip Botström, ordförande för SSU. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Philip Botström, ordförande för SSU. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio/Arkiv

Lade hemliga dokument i skottkärra – gav den till partikonkurrent

Philip Botström: ”Lite komiskt och faktiskt lite oväntat”
2:32 min

Centerpartiets ungdomsförbund gjorde i februari en PR-kampanj som tog en ände med förskräckelse. Eller åtminstone pinsamhet. För planen att fylla en skottkärra med CV:n och ta med den till Socialdemokraternas högkvarter i Stockholm fick ett snopet slut. – Komiskt och lite oväntat, säger Philip Botström, ordförande i Socialdemokraternas ungdomsförbund.

I februari gjorde Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) en PR-kampanj där de fyllde en skottkärra med 200 dokument. Sedan bar det iväg med skottkärran raka vägen till Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen i Stockholm.

Papperen i skottkärran var till stor del CV:n som skulle symbolisera arbetslösa ungdomar på landsbygden. Men av någon anledning hade skottkärran även fyllts med känsliga mail, interna dokument från Centerpartiets ledningsgruppsmöten, budgetkonversationer och hemliga valstrategier.

I SSU:s högkvarter tycker Philip Botström från Filipstad att skottkärreincidenten var både komisk och oväntad.

– Man kan ju tänka sig att CUF och Magnus Ek försöker sträcka ut en hand över blockgränserna här. Det välkomnar såklart jag, men de hade ju inte behövt dela med sig av sin partiledare Annie Lööfs hemliga valstrategier för att få vårt intresse, säger Philip Botström.

Ett tag blev dokumenten liggande i ett hörn hos Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU).

– Det var först när vi skulle slänga dem som vi såg att den faktiskt innehöll flera interna hemliga dokument, både mailkonversationer mellan partiledningen i Alliansen, men också interna dokument om hur man ska kunna få Annie Lööf att bli folklig och ta över ledartröjan inom Alliansen, säger Philip Botström.

Magnus Ek, ordförande i CUF, säger till Nyheter24 att någon på kontoret har lagt i papper i skottkärran av misstag. Philip Botström har inte pratat med Ek, men säger att han tycker att det är anmärkningsvärt att han som högste ledare skyller ifrån sig.

– Magnus Ek var ju själv den som överlämnade de här dokumenten, så man kan ju tänka sig att han borde ha läst dem själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".