Olika typer av USB-laddare. Foto: Elsäkerhetsverket
Foto: Elsäkerhetsverket

Konsumenter struntar i goda råd om USB-laddning

Mikael Carlson: Vi måste ha tydligare rekommendationer
2:01 min

Efter flera allvarliga incidenter kartlägger nu Elsäkerhetsverket hur stora problemen med USB-laddare är. Samtidigt visar en ny undersökning att svenskarnas användning av mobilladdare är riskfylld.

Elsäkerhetsverket har låtit göra en stor granskning där bland annat Sifo fått undersöka hur konsumenterna använder laddarna. Myndigheten stöter nämligen ofta på allvarliga brister hos de USB-laddare som kontrolleras och i de anmälningar som kommer in rör sig hälften om brand och var femte om elchock.

Kartläggningen syftar också till att få en bättre bild av hur de olika tillverkarna uppfyller säkerhets- och skyddskraven.

I de anmälningar om laddare som kommer in till Elsäkerhetsverket fördelar sig ungefär 50 procent på brand/brandtillbud, 20 procent på elchock och 30 procent på övriga orsaker.

I slutet av 2016 genomförde Elsäkerhetsverket en SIFO-undersökning bland personer 16-79 år. Den innehöll 17 frågor om köp och användning av USB-laddare. Resultatet visar bland annat att:

  • Nästan hälften köper ibland eller alltid laddare av okända märken medan en av fyra alltid köper laddare av kända märken.
  • Tre av fyra laddar ibland eller alltid på natten.
  • Över hälften låter laddaren ibland eller alltid sitta kvar i uttaget då man inte laddar. Detta är vanligare bland unga än äldre.

– Sifo-undersökningen visar tydligt att konsumenterna inte tagit till sig våra råd, säger Mikael Carlson till P4 Värmland, som tycker att siffrorna är förvånansvärt höga.

Elsäkerhetsverket kontrollerar 60 laddare som köps från butiker och via internet. Såväl dyra som billiga laddare från både kända och okända varumärken testas.

Resultatet av hela undersökningen publiceras i en rapport under juni månad.

– Förhoppningen är att vi inte ska ha en ökning av försäljningsförbud, men vad vi kan se hittills från den dokumentationskontroll som görs parallellt ser det lite mörkt ut, säger Mikael Carlson.

Elsäkerhetsverkets huvuduppgift är tillsyn av elektriska anläggningar och elektrisk materiel, som bland annat utförs genom inspektioner och marknadskontroll. Myndigheten är också ansvarig för handläggning av behörighetsansökningar som elinstallatör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".