En polis håller i en alkomätare. Foto: Gunnar Lundmark/TT.
1 av 2
Foto: Gunnar Lundmark/TT.
Anders Thelin, polisinspektör på trafikpolisen
2 av 2
Det är flera nykterhetskontroller den här veckan. Här ser vi polisinspektör Anders Thelin. Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio

Anders åkte dit för rattfylla: Har inte druckit sen dess

"Det kändes ändå skönt att ha blivit avslöjad"
2:21 min

Polisen gör i veckan nykterhetskontroller runt om i Värmland som en del i en kampanj mot rattonykterhet. Kontrollerna blir också ett hjälpmedel mot missbruk. Det vet Anders, en man i Värmland som greps en natt för drygt 10 år sedan.

– Oftast är det först när de blir stoppade av oss som de faktiskt blir upptäckta och förstår att de har problem. Det är en stark förnekelse som följer med sjukdomen. Vi försöker alltid ha ett motiverande samtal med personen när vi tagit den och det syftar till att personen ska vilja ta emot hjälp, berättar polisinspektör Anders Thelin som i veckan är ute på vägarna för att göra nykterhetskontroller.

Hjälpen som erbjuds är bland annat samtalshjälp för att komma ur sitt beroendeproblem, men även körkort som kräver alkolås på bilen kan utfärdas som en del i behandlingen.

– Det kan vara ett uppvaknande för många med missbruk, där man dolt det för vänner och familj. Det blir ju mer påtagligt eftersom du får ett straff. Du kanske blir av med körkortet, det kanske blir böter eller i värsta fall fängelse. Men framförallt så får de vård så att de kommer ur sitt missbruk, säger Anders Thelin. 

Det kändes skönt i den omedelbara bedrövelsen att få ett så bryskt uppvaknande.

En som är glad för att han blev tagen av polisen en lördagsnatt 2005 är Anders, en man i Värmland vars missbruk uppdagades när polisen vinkade in honom. 

– Det kändes ändå skönt att ha blivit avslöjad efter alla år som jag levt i tron att jag kunde dölja det. Det kändes skönt i den omedelbara bedrövelsen att få ett så bryskt uppvaknande, berättar Anders, som hörde av sig till P4 Värmland för att berätta om hur det förändrade hans liv att bli stoppad av polisen.

– Jag kände mig verkligen befriad och fick hjälp av polisen på det sättet att jag sedan erbjöds delta i ett program med alkolås, och det gav mig möjlighet att fortsätta i mitt yrkesliv. Det var en förutsättning för att klara yrket senare och kunna gå vidare i livet, berättar Anders, som inte har druckit sedan han blev stoppad den där natten för över 10 år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".