Pilotprojekt hjälper Grums i kampen mot missbruk och ohälsa

2:21 min

Tablettmissbruket i Grums har ökat, och kommunen har i flera år legat högt i självmordsstatistiken. Men efter ett öppet brev till invånarna förra året inleddes ett pilotprojekt ihop med Sveriges kommuner och landsting.

Tablettmissbruket i Grums ökade under det gångna året, uppger kommunens socialchef för P4 Värmland. Och under förra året omhändertogs fyra personer enligt lagen om vård av missbrukare, LVM, att jämföra med en person året innan.

Så visst återstår mycket arbete, konstaterar kommunalrådet Leif Haraldsson, som förra året skrev ett öppet brev till invånarna om problemen med droger och psykisk ohälsa.

– Vi har gjort en massa saker under de senaste två åren. Det går inte fort, utan vi försöker så gott vi kan. Och ju mer vi lyfter på stenar, ju mer hittar vi, och då måste vi ta hand om det också, säger han till P4 Värmland.

Nu pågår ett projekt, där kommunen samarbetar med Sveriges kommuner och landsting, SKL. Det var efter att Leif Haraldsson skrev det öppna brevet som SKL tog kontakt med honom, berättar han.

– Vi diskuterade att göra ett projekt som aldrig har gjorts tidigare. Att dammsuga kommunen och landstinget på all statistik som finns angående Grums kommun, från det att man föds tills man dör. Vi har ett antal personer som är inne och jobbar med statistiken, och det ska vara klart någon gång i april och bli en slutrapport i maj. Då kanske man mer kan sätta fingret på vad vi gör rätt och fel. Jag tror inte att det kommer en huvudnyckel från utredningen, men en fingervisning.

Kommunen fick också 300 000 kronor i bidrag från SKL för att jobba med folkhälsan. Hur pengarna ska användas är inte beslutat än.

– Det har vi inte satt ner foten om än, vi får se åt vilket håll rapporten pekar. Då får vi någonting att ta på, en slutrapport ifrån SKL där det har varit experter inne som är vana vid att jobba med sådana här frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista