Karlstads kommun har idag öppnat upp för att ett mycket högt och smalt 16-våningshus kan få byggas i centrala Karlstad. Det handlar om gamla stadshustomten på Drottninggatan som kommunen sålde för ett år sen. Peter Kullgren är kristdemokratisk ordförande i statsbyggnadsnämnden:
1 av 2
Här intill Karlstads gamla kommunhus nära den gamla almen föreslås ett nytt mycket smalt och högt höghus - kanske med restaurang i toppen och kafé i botten. Foto: Annika Ström/Sveriges radio
kvarteret almen. Karlstads kommun har öppnat upp för att ett mycket högt och smalt 16-våningshus kan få byggas i centrala Karlstad på gamla stadshustomten på Drottninggatan. Peter Kullgren är kristdemokratisk ordförande i statsbyggnadsnämnden
2 av 2
16-våningshuset planeras mellan gamla stadshuset och nuvarande Trygghetscenter - där det idag är ett litet nylagt torg och parkeringsplats. På ritningen ses huset som en liten kloss till höger om stadshuset. Peter Kullgren är stadsbyggnadsnämndens ordförande. Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Karlstad kan få ny siluett med 16-våningshus

Peter Kullgren: Vi vill få mer liv i området
3:14 min

20 våningar föreslog de nya ägarna till stadshustomten. 16 svarade Karlstads kommun. Nu får Karlstadsborna tycka till om det nya höghusets vara eller inte vara.

- Vi ska pröva ett högre hus vid sidan av stadshuset som sticker upp en del och är 16-våningar enligt förslaget i samrådshandlingen, säger Peter Kullgren, kristdemokratisk ordförande i statsbyggnadsnämnden.

För ett år sen köpte MSTWBG Fastigheter med Mikael Solberg i spetsen den gamla kommunhustomten på Drottninggatan i Karlstad. Nu vill företaget ha en ändring i detaljplanen för att möjliggöra sina planer. 
Förutom det önskade höghuset på 20 våningar så handlar det om att bygga på stadshuset med ett par våningar och en solterass samt bygget av ett nytt gårdshus i tre våningar.

Ett enigt arbetsutskott för stadsbyggnadsnämnden tyckte att 20 våningar var för högt och föreslår istället 16. Om det skulle bli 16 så är det bara domkyrkan som är högre inne i Tingvallastan. I Inre hamn finns nya 22-våningshuset Bryggudden. 

- Vi tycker inte att huset ändrar stadsbilden så mycket. Det är en relativt smäcker byggnad med ett litet markavtryck. Bedömningen vi gjort är att huset kommer synas men ändå med stor respekt tagen till omkringliggande kultumiljö och Almenkvarteret. Det är ett känsligt område och många kommer att ha synpunkter. 

Det föreslagna höghuset är mycket smalt med en diameter på 7,5 gånger 12 meter. Tanken är att de nya byggnaderna ska utgöra en samlingsplats och ge mer liv åt området.

- Vi är tydliga med att det ska vara offentlig karaktär i bottenplan. Fastighetsägaren har pratat om att ha även offentlig karaktär även högst upp med restaurang och nedre botten med kafé och med hög genomsiktlighet med glasväggar. Och så en del bostäder och kontor skulle jag gissa. 

Det är under mars och april som allmänheten kan tycka till om förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".