Utredning vill placera kulturskolan utanför skoltid

5:10 min

Kulturskolan ska endast bedrivas på elevers fritid, föreslår den nyligen avslutade kulturskoleutredningen.

 Det här förslaget riskerar vår verksamhet på lågstadiet, anser kulturskolans chef i Karlstad Kerstin Wallmyr :

 – Det som vi har idag och som vi kallar grundkurs i årskurs 2, då skulle ju det försvinna. 

Utredningen vill ge en stark nationell struktur till Kulturskolan med nationella mål och stöd. Utbildning, forskning och utvärdering ska också bli en del av kulturskolan. Men den delen som föreslår att Kulturskolan endast ska bedrivas på barns och ungas fria tid, blir nu omdebatterad och  Kerstin Wallmyr chef för kulturskolan i Karlstad ser alltså mycket negativt på den delen:

– Att vi jobbar på det sättet idag beror ju på att vi då når alla elever. Vi ser ju värdet i dem här ämnena som betyder så mycket för våra barns utveckling.

 Maria Hulthe är samordnare och lärare på kulturskolan :

– Vi skulle ju inte nå alla elever. Många träffar ju bara på oss i skolan och då är det där som då kan få upp ett intresse för kulturskolan.

 

I den första utredningen som gjorts på nationell nivå av landets kulturskoleverksamheter visar det sig att de som går i kulturskolan framför allt är barn till föräldrar som själva utövar kultur på olika sätt och är högutbildade. 

Den särskilda utredaren Monica Lindgren fick uppdraget av regeringen att ta fram en nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Samt lämna förslag på hur statliga insatser kan bidra till att göra kulturskolan mer tillgänglig och jämlik.

24 oktober 2016 överlämnades Kulturskoleutredningen till regeringen. Fram till 15 mars 2017 har den varit ute på remiss.

Utredaren föreslår bland annat att inrätta nationella mål för Kulturskolan för att ge en tydlig riktning för verksamheten.

Ett av de föreslagna nationella målen lyder: ”kulturskolan ska bedrivas på barns och ungas fria tid”. Något som många remissinstanser reagerat på.

Totalt antal remissvar som går att läsa på regeringens hemsida: 140

69* av dem är kritiska till det nationella målet: ”kulturskolan ska bedrivas på barns och ungas fria tid”.

8 är positiva till det nationella målet: ”kulturskolan ska bedrivas på barns och ungas fria tid”.

55 Kommenterar inte det specifika förslaget.

8 ger inga synpunkter på Kulturskoleutredningen.

*Av de 69 som är kritiska är:
37 kommuner/landsting/regioner  
13 Kulturskolor/kulturskolenätverk
19 övriga (som Lärarförbundet, SKL, Göteborgs universitet, Statens musikverk, Regional musik i Sverige)

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista