Karlstadskoreografen viral i "androstolen"

2:33 min

En manlig gynstol baserad på kvinnors erfarenheter - androstolen - ska få oss att tänka till. En färsk avhandling i ämnet illustreras med Carl Olof Berg från Karlstad i bar underkropp.

I Karin Ehrnbergers nya doktorsavhandling på KTH visas en prototyp av en androstol som hon tagit fram tillsammans med industridesignern Cristine Sundbom och Högskolan i Halmstad. I avhandlingen finns den Karlstadsbördige koreografen Carl Olof Berg, vars nakna underliv nu blivit viralt i och med att avhandlingen släppts.

– Det är väldigt roligt eftersom det också är en del av mitt konstprojekt och mitt maskulinitetsprojekt. Så just nu är det väldigt spännande att den fått ett eget liv.

Bilden har väckt både peppiga och hatiska reaktioner, för även om vi har sett nakna rumpor i reklam nästan sedan reklamens barndom - så är vi inte helt vana att se män i sjukvårdsmiljö på det här sättet. Han hoppas att bilden ska få oss att fundera kring män och deras kroppar - hur tittar vi på dem - och vem får penetrera dem? Det är känt att till exempel prostatacancerundersökningar är något som män drar sig för i det längsta.

– I valet mellan liv och död vet vi att män väljer döden istället för att gå och undersöka sig. Jag är intresserad av prestigen kring den manliga kroppen. Jag gillar att jag hoppar till när jag ser den, det ska skava lite, säger Carl Olof Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista