Jehan Hamam och Maj Back på Allas café. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Jehan Hamam och Maj Back jobbar på Allas café. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio
Adnan Izat, integrationsstrateg i Grums. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Adnan Izat hoppas att Allas café ska bli en mötesplats för just alla. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.

På Allas café serveras samtal med dopp

Adnan Izat: "Det här blir en samlingspunkt"
1:14 min

Grumsborna har fått en ny samlingspunkt. En plats att både spela schack, fynda begagnade saker och öva språket på. Men framför allt möta varandra.

På det nyöppnade caféet inne på vårdcentralen i Grums ska man kunna mötas och lära känna nya människor lika gärna över ett parti schack som över en köttbullemacka eller ett utländskt bakverk. Caféet är tänkt att fungera som en mötesplats och behovet får styra verksamheten, berättar kommunens intergrationsstrateg Adnan Izat.

Kanske kan skolungdomar lära äldre hur smarta mobiler fungerar här, kanske har gästerna andra önskemål. Framtiden får utvisa. Men den som behöver träna sin svenska ska absolut kunna komma hit och hitta någon att tala med, säger Adnan Izat.

– Här ska det finnas möjlighet att praktisera språket och lära sig osynliga regler, sådana som man inte hinner med att lära sig i de stora klasserna i skolan. Det är bra att vi som kommunal verksamhet kan ge möjligheter till alla.

Jehan Hamam och Maj Back arbetar i caféet, och båda tycker att det har saknats ett ställe som Allas café i Grums.

– Det finns många flyktingar i Grums och de behöver mötas, sitta ner och ta en kaffe tillsammans och lära känna varandra, säger Jehan Hamam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".