Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uddeholm AB vill flytta på en älv

Publicerat onsdag 22 mars 2017 kl 05.00
"Vi börjar bli trångbodda"
(3:06 min)
Robert Gustafsson är kommunikationschef på Uddeholm AB i Hagfors.
Uddeholm vill kunna bygga ut och har börjat snegla utåt de här våtmarkerna bakom den nya naturgasanläggningen - där Hagälven flyter fram. Robert Gustafsson är kommunikationschef på Uddeholm. Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Kan man flytta lite på en älv? Det ska Hagforsborna och kommunen nu ta ställning till - för stålverket Uddeholm vill säkerställa att de kan bygga ut.

Efter 150 års expandering finns inte längre så mycket ledig mark att expandera på för det framgångsrika stålverket inne i Hagfors. 

- Vi börjar bli trångbodda och tidigare har vi byggt ut i sjön men det ska vi inte fortsätta göra. Den enda möjligheten vi ser är att bygga ut mot våtmarken, säger Robert Gustafsson, kommunikationschef på Uddeholm AB. 

Det handlar om den västra delen av fabriksområdet vid järnvägsmuséet och infarten till Hagfors tätort.  

Tillsammans har nu Hagfors kommun och Uddeholms AB lagt fram ett förslag på detaljplaneändring som tillåter att våtmarken kan användas för industriändamål. För att lösgöra mark är ett förslag att flytta Hagälven västerut. 

- En flytt eller kulverting av älven är ett alternativ. Det går att göra allt - frågan är vad som möjligt med tanke på miljön.

Han beskriver älven som en mindre älvfåra - några meter bred. Miljön kommer att påverkas kraftigt. Därför har företaget tillsammans med länsstyrelsen gjort flera miljökonsekvensbeskrivningar och tittat på vad som är skyddsvärt i älven - vilket är den fridlysta flodpärlsmusslan, öring och bäver. 

- Vi måste göra vårt bästa möjliga för att kunna lösa miljön på ett bra sätt. 

Några planer på att bygga ut i Hagfors de närmsta åren finns inte just nu enligt informationschefen. 

- Det viktigaste är att det inte börjar byggas något annat där så att vi inte kan använda marken längre fram. 

Samråd pågår och det innebär att Hagforsborna nu kan tycka till om de detaljplaneändringarna som Uddeholm vill ha innan kommunen beslutar något.

Uddeholms stålverk med 800 anställda är Hagfors största arbetsplats och företaget ingår i en större koncern. Enligt informationschefen är man världens mest framgångsrika stålföretag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".