Karlstad Airport: Flygskatten kan få förödande konsekvenser

0:58 min

I förra veckan så kom beskedet att en flygskatt kommer att ingå i höstbudgeten trots att en majoritet i riksdagen är emot och att de flesta remissinstanser är kritiska.

– Vi är oroliga för att de bolag som trafikerar flygplatsen ska fundera på om det ska fortsätta göra det. Det finns farhågor om att det är de mindre flygplasterna som drabbas, säger Hans Wennerholm, vd Karlstad Airport.

Regeringen vill att flygskatten ska införas den 1 januari 2018 och följa förslaget från den utredning som lades fram i höstas med tre nivåer:

  • 80 kronor per enkelresa inrikes och inom Europa
  • 280 kronor för resa utanför Europa
  • 430 kronor resor till destinationer längre bort än 600 mil från Arlanda.

Sveriges regionala flygplatser, SRF, har skickat ett yttrande till regeringen där man är starkt kritiska till den nya skatten och man menar att man redan nu går på knäna och att det här kan bli det som får bägaren att rinna över.

– Vi vill minska flygets miljöpåverkan, men vi kan inte se att den här skatten gör det, säger Hans Wennerholm, vd för Karlstad Airport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista