Andreas Lindgren. Foto: Privat
Andreas Lindgren, fritidskonsulent Karlstads kommun. Foto: Privat

Svårt för idrottsföreningar att söka bidrag

Robert Sundberg: "Man struntar i att göra initiativen"
3:09 min

Varje år finns det 6 miljoner kronor hos Karlstads kommun som idrottsföreningar kan söka. Summorna varierar stort bland de som blir beviljade bidrag, och en del får inte så mycket som de hoppas på.

Anledningen till att föreningar inte får den summa de önskar kan bero på att dokumenten inte är fullständiga, eller att det är svårt att skriva ansökningar. På Karlstads kommun är de medvetna om att föreningarna har det svårt med den administrativa biten.

– Det är en ganska stor börda för föreningen. Man ska fundera både en och två gånger innan man startar en förening. Vi är ju lite konservativa på kommunen. Vi har en hel del krav vad gäller pappersarbete och dokument som ska in, säger Andreas Lindgren, fritidskonsulent på Karlstads kommun.

Carlstad Crusaders var en av de föreningar som förra året missade att lämna in en fullständig ansökan till kommunen. Det ledde till att föreningen fick bidraget senare än vad det var det tänkt. Föreningens klubbdirektör, Robert Sundberg pekar på ytterligare ett problem när man väl skickat in en ansökan.

– Problemet är att man väldigt sällan får något för de ansökningar man gör. Man lägger ner tid och kraft på att göra en ansökan. Sen kanske man har ett större projekt där vi behöver satsa 50 000 kr, och får som svar att man blir beviljad 10 000 kr. Då struntar man i att göra de initiativen, vilket är tråkigt för barn och unga, säger Robert Sundberg, klubbdirektör Carlstad Crusaders.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".