Forshagabarn som far illa får inte hjälp i tid

1:13 min

Socialsekreterarna i Forshaga kommun hinner inte med att utreda alla anmälningar gällande barn som far illa i tid. 19 barnavårdsutredningar saknar ansvarig handläggare.

– Konsekvensen är allvarlig utifrån att barnen som far illa eller som riskerar att fara illa inte får sina behov utredda, så att vi kan sätta in rätt insatser, säger Henrica Liljenzin, chef för individ- och familjeomsorg vid Forshaga kommun.

Henrica Liljenzin poängterar att alla anmälningar och ansökningar tittas på när de kommer in, och sedan hanteras de i prioriteringsordning. Men 19 barnavårdsutredningar saknar alltså ansvarig handläggare, vilket medför en risk för att barn som far illa inte får hjälp i tid. Och den allvarliga situationen har anmälts enligt Lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg.

Enligt Liljenzin är kommunens socialsekreterare överbelastade och personalgruppen behöver utökas, eftersom antalet anmälningar som kommit in ökat markant under årets första månader. Att anmäla situationen till Ivo var helt nödvändigt, säger hon.

– Det är min skyldighet. Det är jätteviktigt att anmäla. Det måste synliggöras att vi inte kan utföra vårt jobb på ett rättssäkert sätt.

De barn som nu riskerar att få vänta för länge på att få hjälp lever i de flesta fall i familjer med starka familjekonflikter där det kan finnas olika typer av våldsinslag.

– Utredningar är inledda men vi kan inte ha samtal med dem och utreda dem på det sätt som skulle behövas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista