Anna Kinnberg Batra (M) i Grums (mitt i bild). Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio.
Anna Kinnberg Batra (M) i Grums omgiven av partikamrater vid besöket i Grums. Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio.

AKB inför Karlstadsmötet: Ska tala tydligt och visa riktningen

Anna Kinberg Batra (M): Blir gärna tydligare
1:45 min

Flera M-politiker i landet vill se en förnyelse av partiet och en ökad tydlighet. Partiledaren Anna Kinberg Batra, på besök i Värmland, håller med om att partiledningen måste bli tydligare med vad partiet egentligen står för.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra gjorde stopp i såväl Karlstad som Grums idag. I Karlstad besöktes universitetet och i Grums stod ett besök vid Gruvöns bruk på dagordningen.

Imorgon inleds partiets Sverigemöte på Karlstad CCC. Ett möte som främst vänder sig till partiets förtroendevalda i kommuner och landsting. Och det är en ganska hårt ansatt partiledare som ska möta sina partifränder. Ett, enligt flera opinionsmätningar, vikande väljarstöd behöver ventileras och diskuteras.

Som om det inte vore nog med det. Idag redovisar tidningen Dagens Samhälle en enkät, där man ställt frågor till de högsta moderata kommunpolitikerna i landets kommuner. Över hälften av de tillfrågade kräver ökad tydlighet om vad Moderaterna står för. Anna Kinberg Batra (M) håller med om att tydligheten kan bli bättre:

– Ja, det tror jag och det blir jag gärna (tydligare). Det som är bra med att vi samlas i Karlstad är att man får sätta politiken i ett sammanhang och visa riktningen.

Hur stort utrymme får frågan om vikande väljarstöd under Sverigemötet?

– Det är väl klart det känns. Det är alltid roligare när det går bättre än när det inte går så bra. Nu har vi en tuff period, men den vill jag komma ur - och det börjar i Karlstad med att vi samlar ihop oss. Vi ska tala allvar om vad vi moderater kan göra för att lösa Sveriges problem, säger Anna Kinberg Batra (M).

Ditt utspel om Sverigedemokraterna menar många är förklaringen till att opinionssiffrorna sjunkit. Håller du fast med att du kan tänka dig att förhandla med Sverigedemokraterna?

– Jag vill förhandla, samarbeta och bilda regering med Alliansen. Det är inte aktuellt att regera eller budgetförhandla med vare sig Sverigedemokrater eller Vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".