Per Inge Lidén (MP), Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Per-Inge Lidén (MP), kommunalråd och ordförande i Karlstads arbetsmarknad- och socialnämnd. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio arkiv.

Karlstad ska ta emot ny fristadskulturperson

Per-Inge Lidén (MP): "Vi har lärt oss av det här"
2:39 min

Snart tar kontraktstiden slut för Karlstads förste fristadsförfattare, Asad Buda. Men han kommer att få en efterföljare, säger kommunalrådet Per-Inge Lidén (MP).

– Vi har ett samtal med Icorn och vi tror att någonstans i augusti eller september kommer vi att ta emot en ny fristadskulturpersonlighet, säger Per-Inge Lidén, kommunalråd och ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Mottagandet av fristadsförfattare sker i samarbete med organisationen Icorn. Fristadsprogrammet har funnits sedan 1990-talet och går ut på att en stad bjuder in en författare som är utsatt för censur eller förföljelse i sitt hemland på ett tvåårigt stipendium.

I stipendiet ingår bland annat fri bostad och ett nätverk i staden och regionens kulturliv för att kunna utvecklas och arbeta konstnärligt.

– Det kan vara andra kulturarbetare, som teatermänniskor, producenter och konstnärer, även om författare nog är den stora delen, säger Per-Inge Lidén.

Den afghanske essäisten Asad Buda blev Karlstads förste fristadförfattare när han kom i maj 2015. Vem som blir hans efterföljare avgörs av Icorn.

– De har kontakt med förföljda människor och kulturarbetare runtom i världen och förmedlar kontakten till oss. Sedan är det en samverkan mellan oss och Migrationsverket för att personen ska kunna komma hit, säger Per-Inge Lidén.

Att ta emot en fristadsförfattare kostar kommunen cirka 350 000 kronor per år. Det är värt pengarna och én betydelsefull satsning, anser Per-Inge Lidén.

– Författare är några av dem som är mest utsatta när det är politiskt förtryckande regimer. Det är de som råkar mest illa ut, och de som kan betyda mest för sina länder i framtiden. Att de får möjlighet att skriva och uttrycka sig och känna säkerhet. Så det har känts väldigt bra att Karlstad har kunnat vara en fristad för Asad i det här fallet.

I en intervju med P4 Värmland berättar Asad Buda att han är tacksam över möjligheten han fick att komma till Karlstad, det räddade hans liv i en tid när han levde under dödshot i Afghanistan.

Samtidigt kände han sig deprimerad och isolerad under sin första tid i Karlstad. Det tog lång tid innan han förstod vilka möjligheter som kontraktet som fristadsförfattare gav. Hans passning till kommunen inför mottagandet av nästa fristadsförfattare är att ge bättre information och kulturella kontaktnät från början.

Och enligt Per-Inge Lidén har kommunen lärt sig av erfarenheterna. När Asad kom hade arbetsmarknads- och socialnämnden allt ansvar, men så blir det inte i höst.

– Det är en lärperiod för oss. Nu får kulturförvaltningen ett huvuduppdrag att hålla i kontakter och hans relation med andra, så står socialförvaltningen för själva bostaden och det mer basala, säger Per-Inge Lidén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".