Svensk Handel: Tufft läge för handeln på landsorten

0:59 min

Framtiden för företagande utanför storstadsregionerna stod på agendan när näringsliv och politiker möttes i Kil i går kväll. Och det är en tuff situation, menar Svensk Handels näringspolitiske chef som var på plats.

– Konkurrensen är ju stentuff, och tittar man på handeln så har det funnits en konkurrens i flera år med större orter och köpcentrum, Bergvik till exempel, för de som bor i Kil. Men sedan ser vi också en allt skarpare konkurrens internationellt, inte minst via digitala handeln, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef för Svensk Handel.

Vad måste företagen i de små kommunerna göra för att konkurrera med storstadsregionerna?

– Samarbeta, skulle jag säga. Jag tycker att Kils kommun är ett jättebra exempel, bara det att vi satt 40-tal personer en torsdagskväll och hade samtal om hur vi ska kunna utveckla Kil och Värmland och en öppen och ärlig diskussion om möjligheter.

Han vänder sig dock mot att ställa landsort mot större städer.

– Det finns ingen motsättning, Kil behöver Karlstad och jag tror också att Karlstad behöver Kil. Och det är samma sak mellan Stockholm och Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista