Tufft läge i sommar när polisen ska ha semester

1:15 min

Det blir inte fler poliser att ta till den här sommaren än den förra, som var mycket ansträngd för Polisområde Bergslagen. Ett ekonomiskt kärvt läge förhindrar fler semestervikarier.

– Vi har förutsättningar att bedriva vår verksamhet utifrån en rimlig ambitionsnivå sommartid, säger Måns Ersmark, chef för operativ verksamhetsstyrning i Polisområde Bergslagen.

Det behövs samverkan mellan de olika placeringsorterna i Polisregion Bergslagen för att kunna klara den här målsättningen, konstaterar Ersmark. Poliser kommer att flyttas om för tjänstgöring inom hela polisområdet.

– Det är en utmaning varje sommar att få ihop en dygnet-runtverksamhet när poliserna ska ha ut sin lagstadgade semester, säger Måns Ersmark och betonar att det ekonomiska läget i sommar försvårar extra mycket.

Staffan Sundgren på polisförbundet i Värmland speglar en oro hos personalen över hur sommaren ska bli.

– Det har blivit färre poliser på ingripandeverksamheten samtidigt som behovet har ökat, säger Staffan Sundgren.

För att kunna få en så bra lösning som möjligt har polisen rubricerat sommaren som "Särskild händelse" , vilket betyder att en stab upprättas för att ta hand om uppgiften. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista