FI laddar inför valåret

2:46 min

Samtidigt som Moderaternas Sverigemöte pågår i Karlstad pågår en annan partikongress i Västerås. På Feministiskt initiativs kongress ska man ta de första stegen mot nästa års valkampanj inför riksdagsvalet.

Tobias Berger från FI Värmland är en av de som är på plats på kongressen. Han väntar sig att det blir diskussioner bland annat om hur partiet ska ställa sig i djurrättsfrågan. Partiet jobbar också för en ny syn på arbete och att arbeta.

– Ett lite mänskligare arbetsliv, som alla är värda, utan rädsla och stress till exempel. Det är viktigt att värdera vila och fritid och tid för familj och vänner, säger Tobias Berger.

Men hur får man in fritid i jobbet?

– Det är ju till exempel sex timmars arbetsdag som FI  har i sitt program och som vi ska rösta om så småningom.

– Man får lite mer fritid, och det är även tankar om att fler kan dela på jobben och att barn och ungdomar kan få lite mer tillgång till sina vuxna som de har runtomkring sig, fortsätter han.

Ett tag hade FI medvind; ungdomsförbundet blev på kort tid Sveriges tredje största, och inför valet 2014 såg det ett tag ut som att man skulle komma in i riksdagen. Men på senare tid har partiet kritiserats för att vara verklighetsfrånvänt. Till exempel skrev Ann-Charlotte Marteus på Expressen i veckan att partiet ”vill spendera pengar på allt och alla utan att göra några konsekvensanalyser”. 

Tobias Berger håller med om att partiet har en annan syn på pengar än andra partier.

– Det ligger nånting i det här med att FI tänker lite annorlunda än vissa andra partier när det gäller pengar och resurser. Det viktigaste är att gå på vad vi vill uppnå med politiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista