Tomas Riste (S). Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Tomas Riste (S). Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio/Arkiv

Tomas Riste (S): ”Det var väldigt trist”

Tomas Riste om krogbråket
3:10 min

Efter lördagens tumult där FBK:s lagkapten Magnus Nygren använde rasistiska glåpord vid ett bråk utanför en restaurang ger Tomas Riste (S), regionalråd, sin syn på saken. – Det var väldigt trist, säger han.

– Det är en trist händelse som jag ändå har en förhoppning om och ett väldigt stort förtroende för att Stefan Larsson och Färjestad kan hantera, fortsätter han.

Tomas Riste (S) är regionråd och representerar kommunalförbundet Region Värmland. I augusti i fjol lade förbundet fram ett förslag fram som mötte stor kritik av andra klubbar och innebar att Region Värmland skulle ge 600 000 kronor till FBK, pengar som skulle användas till integrations- och jämställdhetsarbete. Efter kritiken gjorde man dock om förslaget, halverade summan och lät Värmlands idrottsförbund och SISU ta fram ett material som gäller alla föreningar.

– Sedan har vi bestämt att vi ska använda den kanalmix, det kanalpaket som Färjestad ändå har, för att komma ut till en målgrupp som är väldigt svår att nå i vanliga fall, säger han.

Men Tomas Riste tror inte att den senaste tidens oroligheter kommer att påverka Region Värmlands varumärke trots samarbetet med klubben, och menar att man vill använda FBK:s kanalpaket för att nå en kultur som annars kan vara svår att nå.

Finns det en kultur i idrottsvärlden eller kan det här hända vem som helst?

– Vi måste ju vara realister. Vi lever i ett samhälle där vi påverkas av en mängd saker omkring oss. Det är klart att det händer övertramp både här och där. Ambitionen med det här projektet, det är ju att få människor att tänka efter både en och kanske två gånger till.

Vad kan vi lära oss av det här?

– Nu tycker jag att Färjestad själv ska hantera den här situationen, men jag hörde intervjun med Stefan Larsson där han sa att nu ska vi ta den här förlusten på ett värdigt sätt. Då kanske man inte ska rekommendera sina spelare att gå ut på stan på lördagskvällen, matchen var på fredagskvällen, säger Tomas Riste.

– Men sedan är det ju inte så att man kan låsa in hockeyspelare flera veckor efter en förlust, så är det naturligtvis inte. Men jag tror att den här diskussionen är viktig att man har, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".