Tobias Ottenbring. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Tobias Ottenbring, forskarstuderande i psykologi vid CTF, Karlstads universitet Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Snygga människor påverkar hur du äter

Tobias Otterbring: "I vissa områden missgynnas mindre attraktiva"
3:35 min

Vill du äta hälsosamt och är kvinna? Välj då en attraktiv man som middagssällskap. Och är du man, välj bort en attraktiv kvinna om du vill spara pengar.

Tobias Otterbring är doktorand i psykologi vid Karlstads universitet. Han har gjort ett antal experiment där bilder på attraktiva och mindre attraktiva personer visades för deltagarna i studien, som sedan fått skatta hur attraktiva de tycker att de är. Efteråt har deltagarna angett hur mycket pengar de skulle vara beredda att lägga på olika typer av mat och dryck.

Och det visade sig alltså att kvinnor åt mer hälsosamt om deras manliga sällskap var attraktiv, och män la mer pengar på mat och dryck om det kvinnliga sällskapet var attraktivt.

Men vad är då attraktivt?

– Det finns vissa vanliga grejer man pratar om. Ansiktet ska vara symmetriskt. För män så ska man ha ett kraftigare käkparti. Kvinnor ska ha lite längre ögonfransar.

Men det här känns ju så himla stereotypt?

– Ja visst gör det det, men forskning visar ändå att det är så vi bedömer attraktivitet, så vare sig man gillar det eller inte så visar hundratals om inte tusentals studier på detta, säger Tobias Otterbring.

Han kollade aldrig vilken sexuell läggning deltagarna i studien hade. För att kunna göra det inom forskning krävs en rad olika etiska tillstånd.

– Men eftersom jag hade ett slumpmässigt urval bör antalet icke-heterosexuella personer vara ungefär lika stort och därför bör deras eventuella inverkan på resultatet ha tagit ut varandra, men det är en väldigt intressant fråga vad som skulle hända om det istället rörde sig om icke-heterosexuella individer.

I vissa områden missgynnas alltså personer som är mindre attraktiva, konstateras i Tobias Otterbrings studie.

– I synnerhet om man som forskare aldrig kan kommunicera ut att vi människor har sådana här lite hemska, ytliga stereotyper. Men om man lyckas kommunicera ut sådana här resultat, så gör man ju i alla fall människor medvetna.

Kan man välja eller är det här ett beteende från savannen?

– Många gånger agerar dom här effekterna på en omedveten nivå, men om man gång på gång får höra att stereotyperna existerar finns nog i alla fall chansen att i teorin i framtiden fatta lite mer välgrundade val eller tänka till en gång extra, säger Tobias Otterbring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".