Kommunen varnar för oseriösa tatuerare

1:47 min

Farliga infektioner och ärr kan bli resultatet om du väljer att smycka din kropp hos en icke registrerad tatuerare. Nu vädjar Karlstads kommun alla tatueringssugna att gå till ett registrerat proffs.

Att tatuera sig innebär alltid en hälsorisk eftersom huden utsätts för skada. Att den som tatuerar har god hygien, kunskap, rätt verktyg och rätt färger är mycket viktigt. Seriösa tatuerare har koll på detta - andra inte.

Miljöförvaltningen i Karlstad uppmanar nu invånarna att välja professionella, registrerade, tatuerare om man vill smycka sin hud med konst.

– Eftersom det är såpass stora risker anser vi att vi måste göra en informationsinsats. Det är ett problem vi har, tyvärr, säger Moa Winslow, miljö- och hälsokyddsinspektör på miljöförvaltningen.

Hur många oseriösa finns det?

– Det är det som är så lurigt och svårt att svara på, vi vet inte. Vi har fått kännedom om detta via våra registrerade tatuerare. De får dit många missnöjda kunder som vill täcka över misslyckade tatueringar.

Just nu finns nio registrerade verksamma tatuerare i Karlstad. Miljöförvaltningen kontrollerar regelbundet dessa verksamheter och ser till att de uppfyller de krav som finns om bland annat utbildning och hygienrutiner. 

– Tatueringsverksamheterna får tillsyn regelbundet, oftast i form av ett tillsynsbesök. Hur ofta vi kommer beror bland annat på studions storlek, säger Moa Winslow miljö- och hälsokyddsinspektör på miljöförvaltningen, Karlstads kommun.

karlstad.se/tatuering kan du läsa mer om kampanjen.

Tänk på det här innan du tatuerar dig:

  • Välj en registrerad tatuerare och kontakta gärna miljöförvaltningen om du vill veta mer.
  • Försäkra dig om att din tatuerare har gått en hygienutbildning och att hen använder handskar, sterila nålar och registrerade tatueringsfärger.
  • Begär att få ett skötselråd för tatueringen och information om färgerna som används.
  • Gå igenom tatuerarens portfolio.
  • Kolla att studion är välstädad och ger ett ordnat intryck.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista