Industrimärket avtal. Ander Jelim/Sveriges Radio.
Bild från dagens presskonferens där avtalet presenterades. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Nytt industriavtal klart

Göran Persson, Metall Värmland: Känns som ett bra avtal
0:59 min

Löneavtalet inom industrin är klart. Det ger löneökningar på totalt 6,5 procent på tre år och påverkar löneutvecklingen på hela arbetsmarknaden.

Uppgörelsen innehåller löneökningar på 6,0 procent, plus 0,5 procent i avsättningar till deltidspension. Avtalet innehåller även en låglönesatsning för LO-facken. Avtalsvärdet och avtalslängden inom industrin är normerande och sätter det så kallade märket för den övriga arbetsmarknaden.

För arbetsgivarna blev det aningen för dyrt, anser Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.

– Vi hade velat växla ner löneökningstakten, men det är ändå en balanserad nivå, säger han.

Några förändringar av arbetstiderna, flexiblare, såsom arbetsgivarna ville, blev det inte.

– Sveriges ingenjörer är jättenöjda med avtalet. Vi ser att det är ett bra avtal och vi har dessutom fått igenom flexpensionslösningar, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer, till TT.

– Svårast har varit att hitta en lösning som vi alla kan stå bakom. Det är ett givande och tagande från alla sidor.

Göran Persson är Metalls ordförande i Värmland:

– När vi ser resultatet ser vi att det ligger i paritet med våra krav. Så det känns väl som ett bra avtal vi tecknat idag.

Uppgörelsen som träffade idag innehåller också en satsning på låglöneyrken. Vad säger du om det?

– Ja, det känns extra bra. Där klarar vi av både en jämställdhetsfråga och en låglönefråga i samma del. Det är många av våra kamrater som tjänar under 24 000 kronor i månaden. De lönerna har vi arbetat hårt för att få upp de senaste åren så avtalet är ett steg i rätt riktning, säger Göran Persson Metalls ordförande i Värmland.

Resultatet av det tecknade avtalet i industrin berör cirka en halv miljon anställda. Indirekt kommer det att påverka löneökningarnas storlek på hela arbetsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".