FUB kritiseras för extra avgifter för ledsagare

Jan Fredriksson: "FUB ska inte ta på sig kostnader som är kommunens ansvar"
1:11 min

Att ledsagare och personliga assistenser tvingas betala inträde när den ideella föreningen FUB arrangerar danser för personer med funktionsvariationer får nu kritik.

Enligt anhöriga som hört av sig till P4 Värmland är det fel att organisationen För Barn, Ungdomar och Vuxna med utvecklingsstörning kräver ledsagarna på pengar som borde gå till brukarna.

Det är på Länsdansen som FUB arrangerar som entréavgift tas ut även av ledsagar och assistenter. Men en förälder vars son har två assistenter påpekar att det gör att kostnaden tredubblas för hans son i jämförelse med någon som inte behöver assistans.

Men Jan Fredriksson som är vice ordförande för FUB i Karlstadområdet, hänvisar till lagen som säger att kommunen skall täcka alla utgifter som assistenter och ledsagare har i sitt arbete

– Har kommunen beviljat en assistent för en person, då skall den personen vara skyddad från omkostnader, säger Jan Fredriksson. Den här ideella föreningen skall inte ta på sig kostnader som är kommunens yttersta ansvar. Vi ska inte ersätta det som lagen förespråkar.

Men de anhöriga hänvisar till att brukarna får en specifik avsatt summa för assistans och har man då fler ledsagare så krymper den summan snabbare om en avgift tas. De menar att det är omoraliskt att en organisation som är till för funktionsvarierade tar extra betalt för brukarnas hjälpmedel.

Jan Fredriksson säger där emot att det måste ta ut avgiften för att täcka kostnaderna och kunna driva verksamheten vidare. Men kan inte visa upp någon merkostnad som fler assistenter skulle medföra.

Lennart Björk som är ordförande för FUB Karlstadområdet säger att det aldrig har tänkt på att detta indirekt kan påverka brukarnas ekonomi. Både Lennart Björk och Jan Fredriksson säger att de kommer belysa frågan och se om det kan göra några förändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".